ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η ομάδα της Gaiasense με τη συνδρομή των Θρακικών Εκκοκιστηρίων τοποθέτησε τους αισθητήρες εδάφους
Στ. Κουρούδης: "Γεωργία ακριβείας σημαίνει να καλλιεργείς με βάση τα δεδομένα κι όχι απλώς με την εμπειρία"
Τη γεωργία ακριβείας σύστησαν πέρσι στους καλλιεργητές της Ροδόπης τα Θρακικά Εκκοκιστήρια σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα επίβλεψης του GAIA Επιχειρείν και Neuropublic. Το περσινό εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία, με τους καλλιεργητές να μένουν ικανοποιημένοι. Γι' αυτό και φέτος η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας επεκτείνεται σε περισσότερα αγροτεμάχια καλλιεργητών.
Η σύγχρονη πραγματικότητα της γεωργίας
Αυτή την περίοδο η ομάδα της Gaiasense, με τη συνδρομή των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων τοποθετεί τους αισθητήρες εδάφους. Με αυτούς μετρώνται συνεχώς και αποστέλλονται στον server τα δεδομένα σε όλο το βάθος της ρίζας του φυτού, όπως υγρασία, θερμοκρασία εδάφους κι άλλα ποιοτικά στοιχεία. Με αυτά και σε συνδυασμό με το λογισμικό που υπάρχει οι καλλιεργητές γνωρίζουν επακριβώς πότε να αρχίσουν και πότε να σταματήσουν το πότισμα καθώς κι άλλα πράγματα σε σχέση με την καλλιέργεια. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και οικονομία και μέγιστη απόδοση καλλιέργειας από το χωράφι.
"Γεωργία ακριβείας σημαίνει να καλλιεργείς με βάση τα δεδομένα και όχι απλώς με την εμπειρία. Η εμπειρία είναι πάντα καλή, αλλά δεν αρκεί από μόνη της γιατί τα στοιχεία αλλάζουν και πρέπει να μπορείς να τα αντιμετωπίσεις", θα πει στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο ιδρυτής των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, ο οποίος εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος του παραγωγού ώστε "να κάνει την ενέργεια που πρέπει και την στιγμή που πρέπει στο χωράφι του". Ανέδειξε επίσης, πως η χρήση της τεχνολογίας ήταν και μία "ανάγκη" προκειμένου οι Έλληνες παραγωγοί να παραμείνουν ανταγωνιστικοί κόντρα σε παραγωγούς του εξωτερικού που χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές.
Πιλοτικά πέρσι, κανονικά φέτος
Το πρόγραμμα έτρεξε πέρσι για πρώτη φορά στη Ροδόπη, πιλοτικά, ενώ φέτος έχει δρομολογηθεί σε κανονικούς ρυθμούς. "Το πρόβλημα σε εμάς είναι ο πολύ μικρός κλήρος", αναγνωρίζει ο κος Κουρούδης, δηλαδή υπάρχουν καλλιεργητές των οποίων οι εκτάσεις είναι διάσπαρτες. Παρόλα αυτά, ο Στ. Κουρούδης εξηγεί ποια είναι η λύση: "Εκεί λοιπόν εμείς - με την κοινοπραξία του Gaia επιχειρείν και τους Europublic (εταιρεία τεχνολογίας που εξειδικεύεται σε αυτό το κομμάτι) βρήκαμε το εξής μοντέλο: Παίρνουν συνολικά εκτάσεις και κάθε παραγωγός συμμετέχει με το μερίδιό του ανάλογα με την έκταση. Έτσι παίρνουν τα δεδομένα, ενώ δεν κάνουν απολύτως καμία επένδυση στα μηχανήματα, αυτή ανήκει σε εμάς. Εμείς τους δίνουμε τα δεδομένα και τις συμβουλές τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν, απλά πιστεύω ότι φέτος εκεί που θα ακολουθήσουν τις συμβουλές τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα".
Ο κος Κουρούδης εξηγεί πως η συμμετοχή του παραγωγού στο πρόγραμμα φυσικά είναι προαιρετική και ο καθένας που θέλει να συμμετάσχει πληρώνει με το στρέμμα και παίρνει υπηρεσίες και συμβουλές, που αποσκοπούν "σε σωστή άρδευση, σωστή λίπανση και σωστή αντιμετώπιση ασθενειών στο χωράφι του". Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται δειγματοληψίες, τοποθετούνται αισθητήρες εδάφους, λαμβάνονται εικόνες από δορυφόρο, κι άλλες ενέργειες.
Κρίσιμη η φετινή χρονιά
Άξιο αναφοράς είναι πως το ενδιαφέρον συμμετοχής, από παραγωγούς, έχει μεγαλώσει σε σχέση με την περσινή χρονιά, γιατί έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας. Το όριο που είχαν βάλει ήταν στα 5.000 στρέμματα, όμως μαζεύτηκαν αρκετά παραπάνω. "Το πιο χαρακτηριστικό είναι πως πάρα πολλοί βαμβακοπαραγωγοί ενδιαφέρθηκαν και πληρώνουν γι' αυτό, άρα σημαίνει ότι πείστηκαν", σημειώνει ο κος Κουρούδης, ο οποίος εξηγεί ότι ακόμη οι παραγωγοί είναι λίγοι διστακτικοί, κι αυτό αποτυπώνεται στο ότι κανείς δεν έχει βάλει όλη του την έκταση.
"Η φετινή χρονιά για όλους μας είναι καθοριστική. Αν πάει καλά κι αποδώσει του χρόνου, οι παραγωγοί θα κάνουν παραπάνω στρέμματα", καταλήγει ο Σταμάτης Κουρούδης.
Εδώ η συνέντευξη στο Ράδιο "ΧΡΟΝΟΣ" για την γεωργία ακριβείας που εφαρμόζουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη