«Η πορεία των χρηματιστηριακών τιμών, σε συνάρτηση με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, είναι μια πολύ ευχάριστη και, βέβαια, ευπρόσδεκτη έκπληξη», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Ηλίας Κουρούδης.
«Είναι φανερό ότι, μετά την αδράνεια τόσων μηνών, τα κλωστήρια έχουν ξεκινήσει πλέον να δουλεύουν και χρειάζονται βαμβάκι και, μάλιστα, άμεσα. Σαφέστατα, οι αυξήσεις που καταγράφονται στα υπόλοιπα εμπορεύματα παίζουν και αυτές τον ρόλο τους», εξηγεί και προσθέτει: «Το αξιοσημείωτο για το βαμβάκι είναι ότι η χρηματιστηριακή άνοδος συνοδεύεται από κίνηση στη φυσική αγορά. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι στα υψηλά επίπεδα τιμών των τελευταίων 2-3 μηνών γίνονται αγοραπωλησίες. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει μια αντίσταση προς τα κάτω, φαίνεται δηλαδή ότι η αγορά στέκεται με άνεση σε αυτά τα επίπεδα».
Η εκτίμησή του είναι ότι τη δεδομένη στιγμή «έχουμε κατοχυρώσει αυτό το εύρος τιμών και ιστορικά είναι πολύ λίγες οι φορές που η αγορά έχει μείνει για τόσο μεγάλο διάστημα πάνω από τα 90 σεντς. Με αυτά τα επίπεδα, τα 60 λεπτά για το σύσπορο, ίσως και πιο πάνω, είναι μια τιμή που, υπό τις προϋποθέσεις φυσικά που θέτει η κάθε επιχείρηση, μπορεί να επιτευχθεί».
Ο κ. Κουρούδης στέκεται στο ζήτημα που έχει ενσκήψει με τις μεταφορές και το πώς αυτό λειτουργεί ευνοϊκά για το ελληνικό βαμβάκι: «Με την Τουρκία και την Αίγυπτο δίπλα μας, είμαστε τυχεροί αυτήν τη χρονιά που οι ναύλοι σε όλα τα δρομολόγια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αναμένουμε ότι οι εξαγωγές μας φέτος θα έχουν σημαντική αύξηση. Στον αντίποδα, βέβαια, φαίνεται ότι θα κάνουμε ένα βήμα πίσω σε κάποιες αγορές της Άπω Ανατολής (π.χ. Κορέα, Βιετνάμ), όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε κάνει, ως χώρα, δυναμική είσοδο».
Όσον αφορά το εργαλείο των προαγορών, υπενθυμίζει ότι μόνο ξένο δεν είναι προς τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. «Εμείς τρέχουμε αυτό το σύστημα εδώ και χρόνια και από την πρώτη στιγμή είχαμε κάνει σαφές ότι, όσο καλή κι αν φαίνεται μια τιμή σήμερα, σε έναν μήνα μπορεί να φαντάζει χαμηλή.
Όπως και όλα τα εργαλεία, οπωσδήποτε έχει να κάνει με το πώς το προσεγγίζει κανείς. Ως επιχείρηση δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το επιβάλουμε μαζικά ούτε πιέσαμε τους παραγωγούς να κλείσουν μέρος της τιμής τους. Το ζητούμενο για τον παραγωγό είναι να χρησιμοποιείται για τους κατάλληλους λόγους, δηλαδή για τη δική του διασφάλιση και όχι απλά για να εξασφαλιστούν κάποιες ποσότητες σύσπορου για κάποιον αγοραστή».
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει ότι όσοι παραγωγοί μπήκαν φέτος σε αυτήν τη διαδικασία δεν πρέπει να το δουν ως λάθος. «Μπορεί να μη βγήκε όπως ακριβώς το είχαν υπολογίσει, όμως λάθος δεν κάνει κάποιος, από τη στιγμή που οι τιμές στις οποίες αποφασίζει να κλείσει ένα μέρος της παραγωγής του αποδίδουν ένα κέρδος.
«Αν αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το μοντέλο ως ένα σύστημα κατοχύρωσης μιας τιμής και μιας ασφάλειας, τότε θα δούμε ότι, ανεξάρτητα από το εάν θα ανέβει η αγορά και πόσο θα ανέβει, στο τέλος της ημέρας αποδίδει. Η σωστή κίνηση για κάθε παραγωγό, όπως τονίζουμε στους συνεργάτες μας, είναι να διασφαλίζει με αυτό ένα μέρος της παραγωγής του».-
Source: ypaithros.gr