Τα αυτόνομα (χωρίς οδηγό) τρακτέρ έχουν κάνει το ανοιξιάτικο όργωμα πολύ ευκολότερο φέτος στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων Σιντσιάνγκ, την μεγαλύτερη περιοχή που καλλιεργείται βαμβάκι στην Κίνα.
Τρία παρόμοια τρακτέρ δουλεύουν σε μία φυτεία έξι στρεμμάτων στην κομητεία Κούτσα της περιφέρειας Ακσού, οργώνοντας, φυτεύοντας, όλα αυτά μόνα τους χωρίς τη βοήθεια των γεωργών. Με τη βοήθεια του αυτόνομου συστήματος πλοήγησης, τα τρακτέρ προγραμματίζονται να κινούνται με σταθερή ταχύτητα και να εκτελούν πολλαπλές εργασίες. Οι αγρότες μπορούν να τις διαχειρισθούν πατώντας απλά ένα κουμπί στην οθόνη πλοήγησης που βρίσκεται στην καμπίνα του τρακτέρ.
«Αυτά τα τρακτέρ μας βοηθούν να φυτέψουμε καλύτερα. Σπέρνουν σε ευθεία γραμμή και πιο ομοιόμορφα» λέει ο Λίου Γουεϊγόου αγρότης σε έναν τοπικό συνεταιρισμό που καλλιεργεί 9.330 στρέμματα βαμβακιού και διαθέτει επτά παρόμοια τρακτέρ.
Η ανόμοια φύτευση οδηγεί συχνά σε αναποτελεσματική χρήση της γης και προκαλεί δυσκολίες αργότερα στην ανάπτυξη του βαμβακιού και στην συγκομιδή του. Για να επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση πρέπει να αυξηθεί η ακρίβεια στην σπορά από πολύ νωρίς. Με τα συμβατικά τρακτέρ οι αγρότες έπρεπε να πάνε μετά στο μέρος που είχε φυτευθεί το βαμβάκι και να μετρήσουν με χάρακες το διάστημα ανάμεσα στις καλλιεργημένες σειρές βαμβακιού. Μία διαδικασία πολύ κοπιαστική.
Το 2017 η επαρχία Σιντζιάνγκ παρήγαγε το 74,4% του βαμβακιού της Κίνας, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών. Με 5.200.000 στρέμματα η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνόλου της χώρας. Με τη χρήση αυτόνομων τρακτέρ για την συγκομιδή μπορεί να εξοικονομηθούν περίπου 370 γιουάν (περίπου 59,2 δολάρια ΗΠΑ), ανά 666,7 τετραγωνικά μέτρα. Ορισμένοι αγρότες άρχισαν να μαζεύουν το βαμβάκι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και δεν είχαν τελειώσει έως φέτος τον Ιανουάριο, εξαιτίας έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τώρα με τη βοήθεια των αυτόνομων τρακτέρ οι αγρότες μπορούν να ολοκληρώσουν την συγκομιδή τον Οκτώβριο, όταν η τιμή του βαμβακιού είναι συνήθως υψηλότερη.
« Ο αυτοματισμός έχει γίνει το κλειδί για τη σύγχρονη ανάπτυξη της γεωργίας και είναι καιρός για την Κίνα να αναπτύξει την κορυφαία γεωργική τεχνολογία. Τα αυτόνομα τρακτέρ είναι μόνο η αρχή» λέει ο Λίου.
Source: ypaithros.gr