Προσχώματα στο έθος συναντά η πολιτική βούληση του ΥΠΑΑΤ όπως επίσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και της Ένωσης Ελλήνων Εκκοκκιστών, για την αποφυγή χρήσης μηχανών stripper κατά τη συγκομιδή.
Ισχυρή παρέμβαση επιχειρεί προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος παρέδωσε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας μια πλήρη λίστα με ονόματα και τηλέφωνα όλων των κατόχων μηχανών stripper ανά την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτουν πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια, επομένως δεν κυκλοφορούν νόμιμα, ενώ ζήτησε άμεσα αποτελέσματα. Ο αξιωματικός απάντησε ότι μπορούν να ελέγξουν εάν οι μηχανές διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», τα κεντρικά της ΕΛΑΣ αναμένεται να δώσουν εντολή στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις για διενέργεια ελέγχων.
Παρ’ όλα αυτά, στη Ροδόπη, στις περιοχές Αιγείρου και Καλλίστης, οι stripper αλωνίζουν τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, όπως μεταφέρουν παραγωγοί στην «ΥΧ». Οι μηχανές αυτές ρίχνουν το βαμβάκι σε πλατφόρμες και στη συνέχεια σε συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο. Στον νομό συγκομίστηκε περίπου το 15% της παραγωγής, η συγκομιδή προχωράει ομαλά και οι παραγωγοί θέλουν σύμμαχο τον καιρό. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, στη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν πέρυσι 344.000 στρέμματα βαμβακιού, με την εκτίμηση ότι περίπου σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν και φέτος.
Οι stripper είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών που συνεχίζει να υφίσταται σε μικρή έκταση, μολαταύτα υπάρχουν φόβοι ότι εάν επεκταθεί η χρήση τους κινδυνεύει από υποβάθμιση το ελληνικό βαμβάκι. Να σημειωθεί ότι η ΔΟΒ, σε ανακοίνωσή της, συνιστά στους παραγωγούς να συγκομίζουν με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, καθώς το βαμβάκι που παραδίδεται με ποσοστό ξένης ύλης άνω του 10% απορρίπτεται από τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Οι νηματουργοί από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αόρατη σκόνη, που προκαλεί προβλήματα ακόμη και στα μηχανήματα των κλωστηρίων.