Οι τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια το 2023/24
Οι τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια το 2023/24

Οι τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια το 2023/24

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
Επιβραβεύτηκαν και πάλι όσοι επέλεξαν την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού

Τώρα που τιμολογήθηκαν όλες οι ποσότητες που έκλεισαν την τιμή ως τις 15 Φεβρουαρίου έχουμε μια ακριβή εικόνα για το πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές του συσπόρου τη χρονιά 2023/24 στην επιχείρηση μας.

Η μέση τιμή όλων των ποσοτήτων που παραλάβαμε ήταν 59,7 λεπτά το κιλό. Στο διάγραμμα 1 φαίνεται τι ποσοστό των συνολικών ποσοτήτων έκλεισε στην κάθε τιμή.

Διάγραμμα 1: Ποσοστό κιλών για κάθε τιμή

Στου υπολογισμό της παραπάνω μέσης τιμής δεν περιλαμβάνονται οι ποσότητες που οι παραγωγοί κράτησαν ανοικτές ως τις 10 Απριλίου, ούτε αυτές των παραγωγών που εκκόκκισαν για λογαριασμό τους.


Πριμ χαμηλής Υγρασίας

Εδώ και χρόνια τα Θρακικά εκκοκκιστήρια επιβραβεύουν τιμολογιακά τις παρτίδες που έχουν χαμηλή υγρασία. Φέτος βοήθησε και ο καιρός και έτσι σε συνδυασμό με την προσπάθεια των παραγωγών προσκομίστηκαν βαμβάκια με ιδιαίτερα χαμηλή υγρασία. Το 85,1% του βαμβακιού που παραλάβαμε είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποιοτικού βαμβακιού της Εταιρείας μας Cotton+ και του μετρούσαμε την υγρασία. Από αυτό το 96,7% είχε υγρασία κάτω από 13,5% και έτσι έλαβε ειδικό πριμ στην τιμή γι' αυτό.

Το πριμ ανάλογα με την υγρασία κυμαίνονταν από 0,7 ως 7 λεπτά το κιλό. Στο διάγραμμα 2 φαίνονται ποιά είναι τα ποσοστά των ποσοτήτων σε κάθε πριμ.

Η μέση τιμή πριμοδότησης χαμηλής υγρασίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενη και έφτασε τα 5,98 λεπτά ανά κιλό συσπόρου.


Πριμοδότηση ποκιλιών

Ως γνωστόν το πρόγραμμα Cotton+ προβλέπει τη στρεμματική επιδότηση συγκεκριμένων ποικιλιών. Ανάγοντας τα χρήματα που δώσαμε σε αυτές ανά κιλό των ποσοτήτων που ήταν στο Cotton+, έχουμε ως μέση τιμή επιδότησης ποικιλιών για ΟΛΟ του Cotton+ 1,8 λεπτά ανά κιλό συσπόρου βαμβακιού.


Συνολική Μέση τιμή

Συνολικά η μέση τιμή επομένως για το Cotton+ ήταν 59,7 + 5,98 + 1,8 = 67,48 λεπτά ανά κιλό.

Πέραν αυτών υπήρχαν και άλλες επιδοτήσεις, όπως πχ. για την πιστοποίηση AGRO κλπ. 

Παρόλο που τιμές φέτος δεν ήταν αυτές που όλοι θέλαμε και περιμέναμε, πιστεύουμε πως επιβραβεύτηκαν αυτοί που επέλεξαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Cotton+ της επιχείρησης μας.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε τι θα ισχύσει για το 2024/25.

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter