Η υπηρεσία του gaiasense για τους βαμβακοκαλλιεργητές της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης για την καλλιεργητική περίοδο του 2020 περιλαμβάνει τα εξής:
Εξατομικευμένες συστάσεις και προειδοποιήσεις για κάθε αγροτεμάχιο χωριστά για τους κρίσιμους τομείς της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή και οι οποίες προκύπτουν από τη συνεχή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των εδαφοκλιματικών συνθηκών σε όλη τη Ροδόπη από το σύστημα gaiasense και αποστέλλονται αυτοματοποιημένα σε κάθε παραγωγό-συνδρομητή της υπηρεσίας, συγκεκριμένα:
– Άρδευση. Σύσταση άρδευσης με προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής και αρδευτική δόση. Μεταξύ άλλων το σύστημα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εδαφοκλιματικές συνθήκες, τη συμπεριφορά της καλλιέργειας στις τοπικές συνθήκες, τις αρδεύσεις του παραγωγού και την ποιότητα του αρδευτικού νερού.
– Φυτοπροστασία. Σύσταση ψεκασμού χημικής καταπολέμησης με προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Μεταξύ άλλων το σύστημα παρακολουθεί τις μετεωρολογικές συνθήκες, την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων, τις προσβολές και μια σειρά από άλλα αγρονομικά δεδομένα.
– Λίπανση. Συνταγή για τη λίπανση, βασική και επιφανειακή. Η συνταγή αποστέλλεται με λεπτομερή αναφορά και βασίζεται σε εδαφολογικές αναλύσεις, αναλύσεις νερού και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση.
– Επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Εξατομικευμένη προειδοποίηση ανά αγροτεμάχιο για έντονες βροχοπτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες που ενδέχεται να συμβούν και να προκαλέσουν ζημιά στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
GAIASENSE FARMER APP
Για πρώτη φορά το 2020, όλα τα παραπάνω θα παρέχονται μέσω της εφαρμογής για έξυπνο κινητό τηλέφωνο gaiasense farmer
Από την εφαρμογή gaiasense οι παραγωγοί θα μπορούν να δέχονται ειδοποιήσεις κάθε φορά που εκδίδεται από το σύστημα νέα σύσταση ή προειδοποίηση καθώς και να παρακολουθούν μια σειρά από δυναμικές πληροφορίες για το κάθε χωράφι τους όπως:
- Το υδατικό απόθεμα της καλλιέργειας – ημερήσια ενημέρωση
- Τον κίνδυνο για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι – ημερήσια ενημέρωση
- Την πρόγνωση του καιρού – 24ωρη ενημέρωση
- Τις προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – 24ωρη ενημέρωση
- Την εικόνα παραλλακτικότητας του δείκτη βλάστησης (εφόσον υπάρχει καθαρή δορυφορική εικόνα μέσα στην εβδομάδα) – εβδομαδιαία ενημέρωση
- Τη μεταβολή του δείκτη βλάστησης κατά τη διάρκεια της περιόδου – εβδομαδιαία ενημέρωση
- Τη θρεπτική κατάσταση – ετήσια ενημέρωση
- Τη συνιστώμενη λίπανση – ετήσια ενημέρωση
- Τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες – ωριαία ενημέρωση
Από την ίδια εφαρμογή οι παραγωγοί θα έχουν και τη δυνατότητα να ενημερώνουν το gaiasense με άμεσο και εύκολο τρόπο για τις εφαρμογές άρδευσης και χημικής καταπολέμησης που κάνουν στο αγροτεμάχιό τους.
Οι παραγωγοί που δεν χρησιμοποιούν έξυπνο αλλά απλό κινητό τηλέφωνο θα εξακολουθήσουν να ειδοποιούνται με SMS για τις συστάσεις άρδευσης, φυτοπροστασίας και προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Αναλύσεις
Η υπηρεσία του gaiasense για τους βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης περιλαμβάνει και μια σειρά από αναλύσεις για κάθε αγροτεμάχιο όπως εδαφολογική, αναλύσεις ποιότητας νερού και φυλλοδιαγνωστική. Το κόστος κάθε ανάλυσης και της αντίστοιχης δειγματοληψίας περιλαμβάνεται στο κόστος της συνδρομής του gaiasense.
Ψηφιακές καταγραφές και αναφορές
Ειδικευμένος γεωπόνος υποστήριξης του gaiasense καταγράφει ψηφιακά για κάθε αγροτεμάχιο τις καλλιεργητικές εργασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί-συνδρομητές λαμβάνουν περιοδική αναφορά κατάστασης, συμβάντων και πεπραγμένων για κάθε αγροτεμάχιο ενταγμένο στην υπηρεσία gaiasense (πρώτη φορά στο 2020). Μετά την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου λαμβάνουν την απολογιστική ετήσια αναφορά. Η ετήσια αναφορά του 2020 για πρώτη φορά θα συμπεριλάβει παραγωγικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες επιδόσεων για κάθε αγροτεμάχιο.
Επιτόπιες επισκέψεις και ενημερώσεις
Με κάθε παραγωγό-συνδρομητή θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020 οι εξής κατ’ιδίαν συναντήσεις και επιτόπιες επισκέψεις:
• συνάντηση για τη δημιουργία ή επικαιροποίηση του προφίλ της αγροτικής του εκμετάλλευσης (στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου)
• Δύο προγραμματισμένες και μία έκτακτη επιτόπια επίσκεψη σε αγροτεμάχια του παραγωγού στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για ενημέρωση και αναφορά προβλημάτων.
• Μία απολογιστική συνάντηση μετά την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου.»