Ολοκληρώθηκαν οι σπορές βαμβακιού – Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό σε κάθε περιφέρεια
Ολοκληρώθηκαν οι σπορές βαμβακιού – Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό σε κάθε περιφέρεια

Ολοκληρώθηκαν οι σπορές βαμβακιού – Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό σε κάθε περιφέρεια

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
Προβληματισμός στη Θεσσαλία - Ανησυχία για όψιμη χρονιά στην Κωπαΐδα

των Μαρίας Αμπατζή, Μελίνας Ζιάγκου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Με αυξημένα στρέμματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και, στον αντίποδα, με μείωση, όπως φαίνεται, των στρεμμάτων που σπάρθηκαν με βαμβάκι στον Έβρο, καθώς αποθάρρυνε το πράσινο σκουλήκι που έπληξε πέρσι το βαμβάκι, ολοκληρώθηκε το στάδιο της σποράς στις περισσότερες περιοχές. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη φάση της καλλιέργειας εξελίσσεται χωρίς προβλήματα ή σοβαρές προσβολές από εχθρούς.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα προβλήματα, στη διαδικασία των σπορών, καθώς στη Λάρισα οι έντονες βροχοπτώσεις εξανάγκασαν σε εκτεταμένες επανασπορές, ενώ αντίστοιχα σε περιοχές της Στερεάς, όπως στην Κωπαΐδα, οι μεγάλες ποσότητες νερού πήγαν τις σπορές πίσω, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν ολοκληρωθεί, και οι βαμβακοκαλλιεργητές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις μιας χρονιάς που δείχνει να είναι όψιμη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΕΡΡΕΣ
Ικανοποιητική η εικόνα της καλλιέργειας

Ομαλά και χωρίς προβλήματα από ασθένειες και ζιζάνια εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος στο βαμβάκι στους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών. Οι σπορές στον Νομό Θεσσαλονίκης καθυστέρησαν κατά μία εβδομάδα, λόγω καιρικών συνθηκών, και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του μήνα και είναι σε πολύ μικρό ποσοστό όψιμες, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων, Φάνης Αλμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιρικές συνθήκες είναι, προς το παρόν ευνοϊκές, ενώ οι προθέσεις σποράς είναι κατά 10%-15% αυξημένες. Σημειώνεται ότι στην περιοχή, λόγω ορυζώνων, γίνεται κατά κύριο λόγο αμειψισπορά.

Ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με τις σπορές να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαο Ρόιδο, οι προθέσεις σποράς είναι αυξημένες κατά 10%-15%, κυρίως λόγω αντικατάστασης του ηλίανθου, του καλαμποκιού και των σιτηρών. Εκτιμάται πως φέτος η καλλιέργεια θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 280.000 στρέμματα, όταν το 2018 ήταν 255.000 στρέμματα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Όψιμες σπορές, ακόμα φυτεύουν στην Κωπαΐδα

Το δικό τους αποτύπωμα στο βαμβάκι άφησαν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κάλυψαν τα χωράφια είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν χρονικά οι σπορές πιο πίσω. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς σε διάφορες περιοχές της Κωπαΐδας. Στα υπόλοιπα σημεία της Βοιωτίας που δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα με το νερό, ήδη τα φυτά βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ο θρίπας και η μελίγκρα, είναι νωρίς για ψεκασμούς στο βαμβάκι.

Στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας του Δομοκού, το κρύο αδρανοποίησε την ανάπτυξη των φυτών. Οι επανασπορές που έγιναν ήταν ελάχιστες και πολλά από τα χωράφια ποτίζονται για να βοηθηθούν τα βαμβακόφυτα στο φύτρωμα. Γενικά, οι αγρότες της περιοχής χαρακτηρίζουν τη χρονιά όψιμη με όλα τα αρνητικά σενάρια που μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την περίπτωση. Για τις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργείται το βαμβάκι όπως η Λαμία και η Λοκρίδα δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και οι παραγωγοί είναι έτοιμοι για τη νέα περίοδο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προς επανασπορά στον κάμπο

Προβληματισμός επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας και της επαρχίας Αγιάς και Τυρνάβου στον Νομό Λάρισας, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της χαλαζόπτωσης το Μ. Σάββατο ένα μεγάλο μέρος των χωραφιών οδηγήθηκε στην επανασπορά (κυρίως όσα σπάρθηκαν πριν από την Κυριακή των Βαΐων). Το επιπλέον κόστος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε 20 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 30 ευρώ/στρέμμα, καθώς λόγω των βροχών αυξήθηκαν τα χορτάρια και θα χρειαστούν επιπλέον εργατικά χέρια για τον καθαρισμό του χωραφιού.

Επίσης, από τις βροχές και την αυξημένη υγρασία στον άξονα Λάρισας-Βόλου εμφανίστηκε σε πολλά χωράφια η μελίγκρα, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζονται ψεκασμοί. Οι γεωπόνοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή στις ποσότητες, διότι δεν πρέπει να διαταραχθεί το οικοσύστημα και να χαθούν οι ωφέλιμοι οργανισμοί. Ωστόσο, στα χωριά του κάμπου (Χάλκη, Πλατύκαμπος) επικρατεί αισιοδοξία για καλές στρεμματικές αποδόσεις, αν βοηθήσει βέβαια ο καιρός). Μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο δύο ποτίσματα μικρής διάρκειας, λόγω των βροχών και της υγρασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΟΑΣΝΛ έχει επικοινωνήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόκκαλη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ, από τους οποίους ζήτησε –λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του φαινομένου, αλλά και το μεταφυτρωτικό στάδιο στο βαμβάκι– να συμπεριληφθεί η επανασπορά του βαμβακιού στα ζημιογόνα αίτια και να υπάρξει αντίστοιχη κάλυψη του κόστους από τον ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στον νομό Λάρισας αυξήθηκαν κατά 10%-15%, δηλαδή θα φτάσουν τα 360.000-380.000 στρέμματα, ενώ στην Καρδίτσα η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, θα κυμανθεί στο 20%-25%, καθώς η γεωπονική εκτίμηση ανεβάζει τον σχετικό αριθμό στα 500.000 στρέμματα. Σταθερά τα Τρίκαλα στα 100.000 στρέμματα, όπως και στη Μαγνησία (Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αλμυρός).

ΘΡΑΚΗ
Το πράσινο σκουλήκι μείωσε τα στρέμματα

«Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στον Έβρο κατά την περίοδο σποράς του βαμβακιού και του φυτρώματος, ήτοι βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν σηψιρριζίες, ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό», περιγράφει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου. «Η χρονιά στη σπορά ξεκίνησε καλά, οι επανασπορές ήταν λίγες», παρατηρεί, σημειώνοντας ότι καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα από πέρυσι, καθώς ένα μέρος αντικαταστάθηκε από τον ηλίανθο. Εκτιμά ότι η μείωση των εκτάσεων οφείλεται στη μεγάλη προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, που οδήγησε σε μειωμένα εισοδήματα των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κολάτσο, αναπληρωτή διευθυντή ΔΑΟΚ, η εικόνα που διαμορφώνεται στη Ροδόπη είναι θετική. Σημειώνει ότι ορισμένα μόνο χωράφια παρουσιάζουν προβλήματα με σηψιρριζίες, λόγω των βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, τα οποία οι παραγωγοί γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. «Τα φυτρώματα έγιναν κανονικά, ο καιρός είναι πολύ ευνοϊκός για την ανάπτυξη των φυτών και η καλλιέργεια έχει καλή πορεία», επισημαίνει. Ο κ. Κολάτσος προσθέτει ότι όσοι ολοκλήρωσαν τα ποτίσματα για το φύτρωμα κάνουν σκαλιστήρια, ενώ σημειώνει ότι οι επανασπορές ήταν πολύ περιορισμένες.

Source: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter