Τη συνέχιση των άμεσων πληρωμών για τους αγρότες ζήτησε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Stephane Travert, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στο Παρίσι. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.
«Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρέπει να προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Travert, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος ως προς αυτό το σημείο: «Είναι μια κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέχρι το 2020, οι Βρυξέλλες επιθυμούν περισσότερη «ευελιξία» και απλοποιημένη ΚΑΠ: «τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη και να αναφέρουν με ποιους τρόπους σκοπεύουν να επιτύχουν και να εφαρμόσουν τους στόχους που συμφώνησαν», σύμφωνα με σχετικό έγγραφο.
Το σχέδιο απλούστευσης και αναδιανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών έθεσε το ζήτημα πιθανής «επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.
«Πρέπει να απλοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία», δήλωσε ο κ. Travert. «Στην παρούσα κατάσταση, το σύστημα είναι πολύ περίπλοκο, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα στην εφαρμογή της πολιτικής», πρόσθεσε με τη σειρά του ο Επίτροπος.
Οι ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες για οικολογικούς λόγους κατανέμονται βάσει αρκετά περίπλοκων κριτηρίων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Γαλλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σύστημα της «κίτρινης κάρτας» που εισήγε η Επιτροπή, το οποίο επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν αντί ποινής, μια προειδοποιητική ένδειξη για την πρώτη παράβαση του συστήματος («Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου» – IACS).
Αναφορικά με το Brexit, ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι «Η γεωργική πολιτική της Ένωσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μεταβλητή προσαρμογής», φοβούμενος παράλληλα περικοπές στον προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του ο κ. Χόγκαν έχει δεσμευτεί ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να καταβάλλει ενισχύσεις στους Βρετανούς αγρότες, όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ένωσης» χωρίς, ωστόσο, να βρίσκεται σε θέση να εγγυηθεί ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν θα υποφέρει από την αποχώρηση της Βρετανίας.
Source: Euractiv