Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης:
Ενημέρωση για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας σε μια έκταση 5.500 στρεμμάτων από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τη Neuropublic και τη GAIA Επιχειρείν
Με μεγάλη συμμετοχή από βαμβακοκαλλιεργητές που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στις εκτάσεις τους πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η ημερίδα που διοργάνωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για το θέμα.
Η Ημερίδα ήταν ευκαιρία να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας σε μια έκταση 5.500 στρεμμάτων στη Ροδόπη, την οποία έκαναν οι εταιρείες που συνεργάστηκαν για αυτή, η Neuropublic και GAIA Επιχειρείν καθώς και η επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του έργου.
Πέρυσι συμμετείχαν περίπου 10 παραγωγοί, δείχνοντας πως με την καλλιέργεια με βάση τα συλλεγόμενα δεδομένα και όχι μόνο την εμπειρία, μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, περιορίζοντας και την επίδραση στο περιβάλλον.
Στόχος είναι την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, να γίνει πιο εκτεταμένη εφαρμογή του συστήματος, με προτεραιότητα σε χωράφια που αρδεύονται με σταγονίδια, ενώ οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως καμία επένδυση, μιας και οι αναγκαίες επενδύσεις όπως μετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες εδάφους, εντομοπαγίδες, λήψεις φωτογραφιών από δορυφόρους, γεωπόνοι κλπ. θα γίνουν από τις εταιρείες που τρέχουν το πρόγραμμα, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.
Να σημειώσουμε πως επειδή θα πρέπει το πρόγραμμα να τρέξει άμεσα για να καταγραφούν τα αναγκαία δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη σπορά, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται και δεν έχουν ήδη εγγραφεί, πρέπει να το δηλώσουν άμεσα ως τις 31/1/2018 στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.
Νέα τάση στον αγροτικό τομέα
Η γεωργία ακριβείας είναι η νέα τάση στον αγροτικό τομέα, σημείωσε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, η οποία σε άλλες, πιο αναπτυγμένες αγροτικά χώρες, χρησιμοποιείται κατά κόρον, με πρωτοπόρους στον τομέα του βαμβακιού την Αμερική την Αυστραλία και τη Βραζιλία.
«Γεωργία ακριβείας είναι στην ουσία η χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα, ώστε να μην καλλιεργεί κανείς μόνο εμπειρικά, αλλά με βάση τα δεδομένα» σημείωσε, και με βάση την πρόοδο της τεχνολογίας, τα δεδομένα που μπορεί να πάρει κανείς είναι πάρα πολλά και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες καλλιέργειες τόσο όσο αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, όσο και τη μείωση του κόστους παραγωγής με μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, παρόλο που οι εταιρείες που συνεργάζονται έχουν κάνει εφαρμογές σε άλλες καλλιέργειες, και με την τήρηση της διαδικασίας φαίνεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερες αποφάσεις για το πότισμα, την λίπανση, και την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών.
Η πρώτη χρονιά ήταν ουσιαστικά δοκιμαστική, μιας και δεν έδιναν συμβουλές αλλά συγκέντρωναν τα στοιχεία, όμως ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά θα είναι πιο ολοκληρωμένος, με μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία και για τους αγρότες.
«Η κατάσταση εξελίσσεται παγκόσμια, αν θέλουμε να μείνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να μπούμε και εμείς δυναμικά στο χώρο» σημείωσε, αναφέροντας πως επειδή η χώρα μας έχει μικρό και πολυδιασπασμένο κλήρο, η εταιρεία παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου, ώστε να συγκεντρωθούν οι εκτάσεις και να γίνει καλύτερα η εφαρμογή του προγράμματος.
Παράλληλα υπάρχει γεωπόνος ο οποίος θα αξιοποιεί τα στοιχεία, και θα δίνει συμβουλές στους παραγωγούς, οι οποίοι, τουλάχιστον από την εμπειρία του προηγούμενου έτους, ήταν αρκετά δεικτικοί και θεώρησαν ιδιαίτερα θετικό το όλο σύστημα.
Βέβαια χρειάζεται το χρόνο του, όμως η ανταπόκριση ήταν σημαντική, και ο ίδιος ελπίζει πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ενώ πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για αυτή τη χρονιά.
Πρόληψη υπεραρδεύσεων στα φυτά
Το 2017 ξεκίνησαν κάπως καθυστερημένα, τον Μάιο, και κατάφεραν να βγάλουν περισσότερα συμπεράσματα σε σχέση με την άρδευση και λιγότερα σε σχέση με τη θρέψη και τη φυτοπροστασία, σημείωσε ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος εκπρόσωπος της Neuropublic και μέλος του ΔΣ της GAIA Επιχειρείν.
Από αυτά τα συμπεράσματα βρήκαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να γίνει εξοικονόμηση αρδευτικού νερού αλλά και λιπασμάτων, όπως επίσης να βελτιωθεί η παραγωγή και η ποιότητα της παραγωγής, μιας και χωρίς τη δυνατότητα που δίνει το σύστημα ευφυούς γεωργίας να παρακολουθούνται ακριβώς οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό και στις ποσότητες που πρέπει, γίνονται και υπεραρδεύσεις, αλλά και υδατικό στρες στα φυτά.
Έτσι ενώ συνολικά δαπανάται περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται η καλλιέργεια, υπάρχουν και περίοδοι που δεν ποτίζεται όπως θα έπρεπε, γεγονός που έχει επίπτωση στην παραγωγή, ενδεχομένως και στην ποιότητα του προϊόντος.
Ήδη τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε όσους συμμετείχαν, και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, για αυτό και έκαναν αυτή την εκδήλωση.
Καλύτερες επιδόσεις σε όλο το εύρος της παραγωγής
Στην ημερίδα μίλησε και ο κ. Άγγελος Πατάκας, διευθυντής του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής του πανεπιστημίου της Πάτρας, ο οποίος σημείωσε πως με το πρόγραμμα αυτό γίνεται προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, αλλά και ταυτόχρονη καλύτερη χρήση των λιπασμάτων, μιας και είναι συνδεδεμένη με την άρδευση, προς όφελος του παραγωγού, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βάλουν στη γεωργική παραγωγή μεθοδολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Για την καλύτερη απόδοση της φυτοπροστασίας στην αγροτική παραγωγή μίλησε ο κ. Θωμάς Θωμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος τεχνολόγων γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που σημείωσε ότι σε αυτή δαπανάται ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων των αγροτών, που έχει και άμεσες, και έμμεσες συνέπειες.
Οι άμεσες συνέπειες είναι ότι ο παραγωγός βγάζει χρήματα από την τσέπη του, τα οποία επενδύει στην καλλιέργειά του μέσω της αγοράς φυτοφαρμάκων, των ψεκαστικών μηχανημάτων και των ωρών που καταναλώνει για την εφαρμογή τους.
Οι έμμεσες συνέπειες είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που πλέον κοστίζει, αλλά και περισσότερα υπολείμματα, που σημαίνουν και μείωση στην ποιότητα του προϊόντος.
Για αυτό και οι νέες τεχνολογίες βοηθούν να εντοπιστούν οι ανάγκες της καλλιέργειάς μας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί οι ψεκασμοί και να μειωθεί η επιβάρυνση.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχος, υπεύθυνος διαχείρισης έργων ευφυούς γεωργίας της Neuropublic, σημείωσε πως ο συντονισμός του όλου εγχειρήματος είναι αρκετά δύσκολος, μιας και πρέπει να συντονιστούν διαφορετικά άτομα με διαφορετικές ιδιότητες και οι πληροφορίες που πρέπει να συλλεγούν πρέπει να είναι ορθά, ώστε να βγουν σωστά συμπεράσματα και αποτελέσματα και το κάθε μοντέλο που χρειάζεται.
Παράλληλα όλοι όσοι συνεργάζονται σε αυτό τον τομέα μαθαίνουν τι χρειάζεται και πώς πρέπει να συλλεχθούν τα δεδομένα, ώστε να βγουν τα κατάλληλα δεδομένα και να πάει μπροστά η παραγωγή.