Σε τροχιά σποράς το βαμβάκι, λίγες πωλήσεις

Σε τροχιά σποράς το βαμβάκι, λίγες πωλήσεις

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Χαμηλού τζίρου και σχετικά υποτονικές ήταν οι συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πωλήσεις ελληνικής σοδειάς γίνονται στα 90 με 97 σεντς ανά λίμπρα.

Οι τιμές συμβολαίων Ιουλίου κινούνται μεταξύ 90-92,50 σεντς/λίμπρα και θα πρέπει να βγουν νέα δεδομένα σχετικά με τις νέες σπορές στο βόρειο ημισφαίριο, ώστε να σημειωθεί κάποια έντονη αντίδραση της αγοράς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται στα χέρια της Κίνας, δυσκολεύοντας ελαφρά τη διάθεση βαμβακιού σε άλλες χώρες.

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε και άνοδος των τιμών του δείκτη Λίβερπουλ, ο οποίος αποτελεί τον μέσο όρο των φτηνότερων πέντε σοδειών παραδοτέων στην ¶πω Ανατολή. Ενώ το προηγούμενο δεκαπενθήμερο κυμαίνονταν στα 97-98,50 σεντς/λίμπρα, πρόσφατα οι τιμές ανέβηκαν μέχρι τα 101,50 σεντς/λίμπρα. Αναφορικά με τη νέα σοδειά οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών εμμένουν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 85 και 95 σεντς/λίμπρα.

Η ελληνική αγορά

Μερικές πωλήσεις της φετινής σοδειάς στα επίπεδα μεταξύ 90-97 σεντς/λίμπρα επί αυτοκινήτου, ανάλογα ποιότητας και φορτώσεων πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι στις πωλήσεις αυτές βοήθησε και η ισοτιμία του ευρώ – δολαρίου, η οποία στα μέσα της εβδομάδας πλησίασε το 1,31. Η αγορά του Πακιστάν ήταν λιγάκι πιο ενεργή το τελευταίο διάστημα, αν και οι υψηλότερες τιμές πληρώθηκαν από πιο Ανατολικές χώρες.

Αναφορικά με τη νέα σοδειά οι σπορές εξελίσσονται πλέον χωρίς προβλήματα και από ότι φαίνεται θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός των στρεμμάτων βάμβακος. Λόγω κόστους καλλιέργειας και πίεσης των τιμών από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ, ορισμένοι αγρότες στραφήκαν προς το καλαμπόκι και νωρίτερα προς τα σκληρά στάρια. Οι πωλήσεις της νέας σοδειάς συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς σε παρόμοια επίπεδα με τις αντίστοιχες τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου 2012 (90 με 97 σεντς/λίμπρα).

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Subscribe to our daily newsletter