Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/3/2025 το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μετράμε το αποτύπωμα άνθρακα, παρακολουθούμε με drones και εκπαιδευόμαστε για το Έδαφος, το Νερό και την Φυτοπροστασία». Το σεμινάριο συνδιοργανώσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος του DigiAgriFood, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC) και το Ευρωπαϊκό Έργο Carbonica EU “Πρωτοβουλία Δέσμευσης Άνθρακα για Κλιματικά Ανθεκτική Γεωργία” και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενώ συμμετέχουν η AGROTECH και η K&N Ευθυμιάδης.
Το σεμινάριο είχε δύο σκέλη: Πρώτα επίδειξη στον αγρό και μετά στην αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου παρουσιάσεις από επιστήμονες και ερευνητές για τις νέες τάσεις και εξελίξεις πάνω στην βαμβακοκαλλιέργεια, όπως μέτρηση αποτυπώματος άνθρακα, άρδευση, ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, καλλιέργεια χαμηλών εισροών κλπ. Ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ
Στον αγρό η επίδειξη έγινε υπό βροχή, κάτι που αντί να δημιουργεί πρόβλημα, χαροποίησε τους παραγωγούς, μιας και την χρειάζονταν οπωσδήποτε τα χωράφια μετά από μήνες ανομβρίας. Έτσι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τόσο το "καλάθι" με τα εργαλεία της Carbonica, που κάνουν εύκολα και γρήγορα σημαντικές μετρήσεις για την καλλιέργεια και μετρούν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα. Επίσης έγινε επίδειξη από την εταιρεία AGROTECH των σύγχρονων drones και των δυνατοτήτων που παρέχουν στους παραγωγούς.
Ο Σταμάτης Κουρούδης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων για το σεμινάριο
Στη συνέχεια το σεμινάριο μεταφέρθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του Πρύτανη του ΔΠΘ και των επικεφαλής για την έρευνα του Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την Θράκη και οι τελευταίες εξελίξεις σε αρκετούς τομείς καίριους για τη βαμβακοκαλλιέργεια όπως:
- Το αποτύπωμα άνθρακα (το οποίο το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσει πολύ, αλλά και θα αυξήσει το εισόδημα των παραγωγών.
- Την ποιότητα του αρδευτικού νερού, τι συμβαίνει στη Θράκη, ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι.
- Στην καλλιέργεια του βαμβακιού: Πως αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα οι εχθροί της καλλιέργειας, πως μπορεί να βοηθήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
- Καλλιεργητικές μέθοδοι με χαμηλές εισροές και με τη βοήθεια εδαφομυκήτων που και τις στρεμματικές αποδόσεις κρατούν υψηλές και μειώνουν το κόστος των εισροών.
Τέλος οι εκπρόσωποι των εταιρειών AGROTECH και Κ&Ν Ευθυμιάδης παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στον τομέα των νέων μηχανημάτων για την καλλιέργεια, όσο και για τις ποικιλίες βαμβακιού και την φυτοπροστασία.
Μετά από κάθε ομιλητή υπήρχε συζήτηση με τους παραγωγούς, από την οποία τα συμπεράσματα που εμείς αποκομίσαμε είναι:
- ΟΙ αγρότες είναι σε οριακή κατάσταση λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων και των δύσκολων καιρικών συνθηκών των τελευταίων ετών. Χρειάζονται επομένως οποιαδήποτε βοήθεια για να βελτιωθεί το εισόδημα τους (Βελτίωση στρεμματικών αποδόσεων, βελτίωση της ποιότητας που φέρνει άνοδο τιμής, μείωση των καλλιεργητικών εξόδων, αύξηση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων μέσω προγραμμάτων όπως «βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα»).
- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θέλει να βοηθήσει και το αποδεικνύει έμπρακτα. Έχει τους επιστήμονες που παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, ερευνούν τα δεδομένα της περιοχής μας και είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις που πραγματικά θα βελτιώνουν την κατάσταση, αλλά και θα επιμορφώνουν τους παραγωγούς μας στα νέα δεδομένα. Στο σεμινάριο έκαναν έκκληση πολλές φορές σε όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας να απευθυνθούν σε αυτούς για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, εντελώς δωρεάν.
Η συζήτηση έδειξε επίσης ότι μέσω αυτής της διαδικασίας οι παραγωγοί ξεπέρασαν μια προκατάληψη που είχαν ότι οι πανεπιστημιακοί «καλά τα λένε στα βιβλία τους, αλλά δεν ξέρουν τι γίνεται στην πράξη» και είδαν ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μια πολύτιμη βοήθεια που θα πρέπει να αξιοποιήσουν.
Εμείς, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, θα συνεχίσουμε να αποτελούμε έναν ενδιάμεσο κρίκο για την μεταφορά της γνώσης από τους ερευνητές στους παραγωγούς και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.