Στ. Κουρούδης: «Το πρώτο που πέφτει όταν έχουμε μία οικονομική κρίση είναι το βαμβάκι»
Στ. Κουρούδης: «Το πρώτο που πέφτει όταν έχουμε μία οικονομική κρίση είναι το βαμβάκι»

Στ. Κουρούδης: «Το πρώτο που πέφτει όταν έχουμε μία οικονομική κρίση είναι το βαμβάκι»

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
Δύσκολη εποχή για όλους τους εμπλεκόμενους με τη βαμβακοπαραγωγή λόγω κορωνοϊού

Δήμος Μπακιρτζάκης 

Δύσκολη εποχή βιώνουν όσοι σχετίζονται με τη βαμβακοπαραγωγή, λόγω κορωνοϊού. Όπως περιέγραψε εύστοχα μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ιδρυτής των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης «το πρώτο που πέφτει όταν έχουμε μία οικονομική κρίση είναι το βαμβάκι», μη κρύβοντας πάντως ότι αντίστοιχα το πρώτο αγροτικό προϊόν που ανεβαίνει σε περιόδους ανάπτυξης είναι επίσης το βαμβάκι.

Όπως εξήγησε αυτό «έχει να κάνει κυρίως με ρούχα, που δεν είναι στον ίδιο βαθμό απαραίτητα» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα διατροφής.

Χειρότερα από το 2010
Τα σημάδια για το βαμβάκι ήταν ακόμη πιο αρνητικά στο πρώτο μισό του 2020, με τον κο Κουρούδη να περιγράφει αναλυτικά: «(Το βαμβάκι) τον Απρίλιο κόντεψε να φτάσει στη μισή τιμή από τον Ιανουάριο. Ανέκαμψε και κάλυψε τη μισή ‘χασούρα’, αλλά η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, γιατί με το lockdown των καταστημάτων, μπαίνουμε στη νέα σεζόν με τεράστια αποθέματα βαμβακιού που παράχθηκαν την περασμένη χρονιά και τα οποία δεν καταναλώθηκαν». Μάλιστα, ο εκκοκκιστής σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει βαμβάκι που… ούτε κιλό να μην βγει παγκόσμια για την επόμενη χρονιά φτάνει για τα κλωστήρια».

Η φετινή κατάσταση είναι χειρότερη για τους σχετιζόμενους με το βαμβάκι και συγκριτικά με τη μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδας το 2010 (!), διότι -σε αντίθεση με την τότε κρίση- η φετινή είναι παγκόσμια. 

«[…]Είναι για πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μία κρίση στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα. Να το παραδεχθούμε λίγο αυτό, η ελληνική κρίση (του 2010) πέρασε λίγο ‘ξώφαλτσα’ απ’ όλους εμάς που είχαμε να κάνουμε με αγροτικά προϊόντα, γιατί κάναμε εξαγωγές στο εξωτερικό όπου υπήρχε ανάπτυξη. Τώρα όμως που είναι παγκόσμιο το φαινόμενο και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές, καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς τι σημαίνει αυτό το πράγμα», εξήγησε ο κος Κουρούδης.

Σκουλήκι, χαλάζι και τώρα covid
Το 2018 οι Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγοί να ήρθαν αντιμέτωποι με το πράσινο σκουλήκι, το 2019 επλήγησαν από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχές, ενώ φέτος βρίσκονται εν μέσω covid συγκυριών, ενώ σε ένα μήνα από σήμερα περίπου ξεκινάει η εκκοκκιστική περίοδος.

Η εικόνα είναι ότι «δεν είχαμε τα μεγάλα προβλήματα των προηγούμενων χρονιών, που (το 2018) είχαμε το πράσινο σκουλήκι και (το 2019) είχαμε την χαλαζόπτωση. Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε άσχημα φέτος, γιατί είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχοπτώσεις στην αρχή. Ευτυχώς στην πορεία τα βαμβάκια πήγαν καλά, αλλά στα ποτιστικά χωράφια, γιατί στα ξηρικά θα έχουμε μικρότερες αποδόσεις», περιέγραψε ο εκκοκκιστής.

Στρέμματα και τιμές: οι προβλέψεις
Κάνοντας μερικές προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε στρεμματική απόδοση και τιμές στα βαμβακοχώραφα, είπε: «σε επίπεδο Ελλάδας θα είμαστε χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά: και τα στρέμματα είναι ελαφρώς μειωμένα, αλλά και τις δύο προηγούμενες χρονιές στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ στρεμματικών αποδόσεων. Εδώ στη Θράκη, λόγω των προβλημάτων που είπαμε, δεν είχαμε. Αυτό το ρεκόρ, λόγω των προβλημάτων που είχαμε στην χώρα στο ξεκίνημα, δεν θα μπορέσουμε να το επαναλάβουμε και να το ‘ξανασπάσουμε’. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, αλλά όχι πολύ».

Αναφορικά με τις τιμές τώρα, που ‘καίνε’ τους περισσότερους παραγωγούς, ο Σταμάτης Κουρούδης βλέπει εδώ «το μεγάλο ερωτηματικό» κι σχολιάζει: «Την χρονιά που μας πέρασε είχαμε την πιο χαμηλή τιμή της δεκαετίας. Φέτος, λέμε πως εάν έχουμε αυτή την τιμή… θα είμαστε ευχαριστημένοι». Επί της ουσίας, η αδυναμία της παγκόσμιας αγοράς να διοχετεύσει στα κλωστήρια τα αποθέματα βάμβακος -λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός- έχει συντελέσει στο να μην είναι απαραίτητη νέα παραγωγή, άρα τα φετινά βαμβάκια να έχουν χαμηλότερες τιμές.

Πάντως, στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια -εξήγησε ο κος Κουρούδης- «κάποια στιγμή την είχαμε αυτή την τιμή (την περσινή) και δίναμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να έρθουν να την ‘κλείσουν’, αλλά δεν έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας». Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια επενδύουν και σε ένα βαμβάκι υψηλότερης ποιότητας -άρα και αξίας- το λεγόμενο cotton+, το οποίο την περσινή σεζόν απέφερε στους καλλιεργητές του περίπου 15% καλύτερη τιμή από το συμβατικό.

Στη μεγάλη εικόνα των τιμών, τέλος, ο Σταμάτης Κουρούδης συμβούλεψε: «Ζούμε μία περίοδο που το πρώτο που θα πρέπει να ενδιαφέρει όποιον ασχολείται με τα αγροτικά προϊόντα θα είναι να πληρωθεί και το δεύτερο είναι σε ποια τιμή. Τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά».

Η ραδιοφωνική συνέντευξη

Source: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter