Σταθερή η τιμή του βαμβακιού σε σχέση με πέρυσι, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις
Σταθερή η τιμή του βαμβακιού σε σχέση με πέρυσι, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις

Σταθερή η τιμή του βαμβακιού σε σχέση με πέρυσι, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
Παρόλο που η τιμή ήταν χαμηλή και φέτος, δεν έπεσε κάτω από την περυσινή

Αρκετά χαμηλά κινήθηκε και φέτος η τιμή του βαμβακιού, με την τιμή βάσης να μην ξεπερνά τα 40 λεπτά, μια τιμή που όμως είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, δεδομένης της υγειονομικής-οικονομικής κρίσης αλλά και την κατάσταση στην αγορά του βαμβακιού.

Το γεγονός ότι η τιμή «κράτησε» οφείλεται στην γενικότερη άνοδο των τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, που στην περίπτωση του βαμβακιού απάλυνε τους παράγοντες που αναμενόταν να πιέσουν προς τα κάτω την τιμή, σημείωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων.

Τόνισε πάντως πως για ακόμα μια χρονιά φάνηκε πως η στροφή στην ποιότητα πληρώνει, μιας και όσοι μπήκαν στα προγράμματα πιστοποίησης και διασφάλισής της, είδαν υψηλότερες τιμές περίπου 5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην αγορά βαμβακιού

Γενικότερα ο κ. Κουρούδης σημείωσε ότι φέτος οι καταστάσεις ήταν πρωτόγνωρες, με πολλούς παράγοντες της αγοράς να πέφτουν έξω στις αρχικές εκτιμήσεις τους, γιατί τον συνδυασμό υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο οποίος αναμενόταν να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, επηρέασαν οι πρωτοφανείς «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Πολλά από αυτά τα ποσά οδηγήθηκαν στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη κρίση, με κλειστά καταστήματα και θανάτους, την ώρα που τα χρηματιστήρια έπαιρναν την ανιούσα.

Αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τα χρηματιστήρια των αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία είναι και το βαμβάκι.

Έτσι στην αρχή της σεζόν, όταν αντιμετωπιζόταν το ζήτημα με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης, η εικόνα ήταν πολύ άσχημη, γιατί η χρονιά είχε ξεκινήσει με πολλά αποθέματα βαμβακιού, ενώ η ζήτηση ήταν μειωμένη λόγω κορωνοϊού.

Όμως διαψεύστηκαν, γιατί οι τιμές ανέβαιναν και συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω του χρήματος που έπεσε στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο αποδείχτηκε επίσης ότι το βαμβάκι της Ελλάδας, στις ποσότητες που παράγεται -που αντιστοιχούν περίπου στο 1-1,5% της παγκόσμιας παραγωγής- είναι διαχειρίσιμες, και μπόρεσαν να απορροφηθούν από τις αγορές που είναι πιο κοντά από εμάς.

Πρώτη ξεκίνησε να αγοράζει φέτος η Αίγυπτος, και στη συνέχεια η Τουρκία μετά τα Χριστούγεννα, ενώ ποσότητες βαμβακιού που δεν είχαν τόσο καλή ποιότητα από την περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω των ζημιών από τον «Ιανό», κατευθύνθηκαν προς το Πακιστάν, που είχε ανάγκη από βαμβάκι λόγω ζημιών στην εσωτερική του παραγωγή.

Έτσι η εικόνα στο τέλος της περιόδου, διαμορφώνεται πολύ πιο θετικά από ό,τι περίμεναν στην αρχή, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Φυσικά το θετική είναι σχετικό μιας και με βάση προηγούμενες χρονιές είναι αρκετά χαμηλές.

Μονόδρομος για τη χώρα η στροφή στην ποιότητα

Γενικά ότι οι τιμές δεν έπεσαν πάντως είναι θετικό, σημείωσε ο κ. Κουρούδης, τόσο για τα εκκοκκιστήρια, όσο και για τους παραγωγούς που είχαν στην διάθεσή τους εργαλεία για να εκμεταλλευτούν την άνοδο αυτή, αλλά και για την χώρα μας, που εξήγαγε όλη την παραγωγή.

Από την εμπειρία των παραγωγών στα εκκοκκιστήριά τους, σημείωσε, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους δόθηκε, να περιμένουν για να κλείσουν τιμή για το προϊόν τους. Και ενώ τα Χριστούγεννα δεν φαινόταν πολύ καλή η εικόνα, υπήρξε μια σημαντική άνοδος λίγο μετά το τέλος του Δεκεμβρίου και μέσα στον Ιανουάριο, που επέφερε και καλύτερη τιμή. «Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς ότι ακολουθούμε πολιτική διαφοροποίησης της τιμής ανάλογα με την ποιότητα, με πολλούς παραγωγούς που παραδίδουν στο εκκοκκιστήριό μας να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα, το όφελος ήταν σημαντικό», αποτίμησε ο κ. Κουρούδης εξηγώντας πως ανάλογα με την επιδότηση για την υγρασία, την ποικιλία κτλ. σε αριθμούς οι παραγωγοί που εμπειστεύθηκαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια είδαν τιμή προσαυξημένη κατά 5-5,5 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο, με κάποιους να φτάνουν και τα 9-10 λεπτά.

Το πώς θα πληρωθούν οι παραγωγοί, και με ποιους όρους, το είχαν ανακοινώσει άλλωστε και πέρυσι, όπως ήδη έκαναν και φέτος, με ακόμα πιο βελτιωμένες προβλέψεις. Αυτό αποτελεί μια σημαντική διαφοροποίηση στην πολιτική τους τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο κ. Κουρούδης, και το θετικό είναι πως οι παραγωγοί υιοθέτησαν αυτήν την πολιτική και την υιοθετούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Άλλωστε στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια θεωρούν πως η πολιτική αυτή αποτελεί μονόδρομο συνολικά για τη χώρα μας, ώστε οι παραγωγοί που προσέχουν περισσότερο, και να αμείβονται καλύτερα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου, πως δυστυχώς στη χώρα μας για αρκετά χρόνια, δίνονταν η ίδια τιμή στο βαμβάκι ανεξάρτητα ποιότητας, κάτι που οδήγησε στην υστέρηση στην ποιότητα, που χειροτέρευε κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα παγκόσμια δημιουργήθηκαν καλύτερες ποικιλίες, με καλύτερα χαρακτηριστικά, και ενώ η Ελλάδα είχε από τα καλύτερα βαμβάκια, που συναγωνίζονταν με τον υπόλοιπο κόσμο, έφτασε η ψαλίδα να ανοίγει.

Αυτή την ψαλίδα θέλουν να κλείσουν, υπογράμμισε ο κ. Κουρούδης, με γνώμονα τις απαιτήσεις της αγοράς, που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για καλύτερο βαμβάκι. Στόχος που έχει να κάνει με την ποιότητα, την βιωσιμότητα στην παραγωγή, ακόμα και την ιχνηλάτησή του.

Source: Εφημερίδα "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης"

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter