Στη δίνη των εμπορευμάτων και το βαμβάκι

Στη δίνη των εμπορευμάτων και το βαμβάκι

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Το βαμβάκι δεν γλύτωσε από την ελεύθερη πτώση των εμπορευμάτων, ενώ την ίδια ώρα στην ελληνική αγορά οι εκκοκκιστές δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Η ραγδαία πτώση όλων των εμπορευμάτων συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα, επηρεάζοντας και το βαμβάκι. Μέταλλα, ενέργεια, δημητριακά αλλά και χρηματιστήρια αξιών βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση πιεζόμενα από την άνοδο του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται διαρκώς όσο συντηρούνται οι ανησυχίες στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο πιέζει τα εμπορεύματα.

Παράλληλα, στο βαμβάκι δεν υπάρχουν θεμελιώδη νέα που θα το στηρίξουν, με αποτέλεσμα μέσα σε μια εβδομάδα οι τιμές να μειωθούν κατά 10 σεντς/λίμπρα! Μάλιστα, η πρόσφατη έκθεση παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης βάμβακος χαρακτηρίστηκε ως πτωτική για την αγορά, καθώς αυξηθήκαν τα τελικά αποθέματα για τη νέα σοδειά. Όλες οι παραγωγές πλην της αμερικανικής μειώνονται, αλλά λόγω των υψηλών αποθεμάτων η συνολική προσφορά βάμβακος εκτιμάται πως θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη κατανάλωση.

Για τις επόμενες συνεδριάσεις οι αναλυτές αναμένουν μια αντίδραση, ενώ θεωρούν το βαμβάκι «υπερ-πουλημένο» και λογικά με την αύξηση της ζήτησης στη φυσική αγορά το χρηματιστήριο θα ενισχυθεί.

Η ελληνική αγορά

Και στις τιμές της φυσικής αγοράς πέρασε η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών, με αποτέλεσμα η σοδειά μας πλέον να προσφέρεται στα 90 σεντς/λίμπρα για τις καλές ποιότητες αλλά με τις πωλήσεις να σημειώνονται πολύ δύσκολα. Οι Τούρκοι κλώστες βλέποντας την αγορά σε καθοδική τάση αναβάλουν τις αγορές τους, ελπίζοντας να πιάσουν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Βέβαια, τα καλά αποθέματα είναι λιγοστά, επομένως δύσκολα οι εκκοκκιστές θα χαμηλώνουν τις τιμές τους.

Παρά την πτώση των τιμών, όμως, τα επίπεδα των ανοιχτών συμβολαίων για τη νέα χρονιά δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα. Ενώ αρκετοί περίμεναν πως αφού οι τιμές Δεκεμβρίου έχουν φτάσει τα 77,50 σεντς/λίμπρα είναι λογικό οι εκκοκκιστές να ζητήσουν 1-2 σεντς υψηλότερα, οι εμπορικοί οίκοι έχουν αντίθετη άποψη και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τιμές που είναι σχεδόν ίδιες ή λιγάκι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες Δεκεμβρίου ΅12.
Τέλος, ενδιαφέρον δείχνουν κάποιοι πιο «δυνατοί» εκκοκκιστές να λειτουργήσουν υπάρχουσες ανενεργές εκκοκκιστικές μονάδες στη Θεσσαλία.

newsletter

Subscribe to our daily newsletter