Στην ευφυή γεωργία επενδύει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Στην ευφυή γεωργία επενδύει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Στην ευφυή γεωργία επενδύει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κεραία αναμένεται να εγκατασταθεί και στον Ίασμο, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Ν. Παππάς
Διονύσης Βοργιάς

Στην ευφυή γεωργία, που μέχρι στιγμής λειτουργεί στο νομό μας μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία - για παράδειγμα των Θρακικών Εκοκκιστηρίων εδώ και τρία χρόνια - επενδύει πλέον και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αντιλαμβανόμενο τις απαιτήσεις των καιρών για την παραγωγή. Πρόκειται για ένα συνολικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με το οποίο θα εγκατασταθούν συνολικά 6.500 επίγειοι (μετεωρολογικοί) σταθμοί, για να καλυφθεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, όλη η καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εξαγγελίες του υπουργείου.

Σε πρώτη φάση, πάντως, θα τοποθετηθούν 1.000 τέτοιοι σταθμοί, ένας εκ των οποίων στον Ίασμο, όπως είπε ο υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος βρέθηκε χθες στην κωμόπολη. Η ευφυής γεωργία στοχεύει στην αύξηση του κέρδους του παραγωγού, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και εδώ και πολλά χρόνια την αξιοποιούν χώρες της Ευρώπης, με κρατική ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε λοιπά θετικά στοιχεία της, βελτιώνει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και αυξάνει το ύψος της παραγωγής, ενώ μειώνεται και ο αρνητικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος. Συγχρόνως, μειώνονται οι απώλειες εισοδήματος των παραγωγών, λόγω καταστροφών, που μπορούν μέχρι ένα σημείο να προληφθούν.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωστοποίησε και από τον Ίασμο, όπου βρέθηκε χθες, ο υπουργός Νίκος Παππάς, λέγοντας: "Η ευφυής γεωργία μας συμβουλεύει πότε, πώς και εάν πρέπει να ποτίσουμε, να ρίξουμε φάρμακα ή λίπασμα". Κι εξήγησε ότι αυτό θα γίνει "στήνοντας 6.500 κεραίες σε όλη την Ελλάδα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία - ηλιοφάνεια, υγρασία, κατάσταση εδάφους κλπ - ενώ επίσης έχουμε τις δορυφορικές φωτογραφίες που παρέχουν δεδομένα". Με βάση τα δεδομένα παρέχονται συμβουλές.

Source: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter