Θρακικά Εκκοκιστήρια: Με ιχνηλάτηση από το χωράφι στo… ρούχο παίρνει αξία το βαμβάκι της Θράκης
Θρακικά Εκκοκιστήρια: Με ιχνηλάτηση από το χωράφι στo… ρούχο παίρνει αξία το βαμβάκι της Θράκης

Θρακικά Εκκοκιστήρια: Με ιχνηλάτηση από το χωράφι στo… ρούχο παίρνει αξία το βαμβάκι της Θράκης

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Γιάννης Τσατσάκης

Tο Σάββατο 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή τα εγκαίνια του καταστήματος «Thread Earthy Shopping» των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ όπου το κοινό μπορεί να βρει ρούχα ελληνικών εταιρειών κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι, μετάξι και λινάρι.

Περίοπτη θέση σε αυτά κατέχει το brand Vyssos που η εταιρεία είχε λανσάρει πριν από λίγους μόλις μήνες και το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας ενός φιλόδοξου πρότζεκτ για την παραγωγή και τη διάθεση ρούχων από 100% βαμβάκι της Θράκης. Οι ρίζες του, δε, πάνε πίσω μια δεκαετία, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ, Ηλίας Κουρούδης.

«Όλα ξεκινάνε από την απόφαση που πήραμε πριν από δέκα χρόνια να αρχίσουμε να επιδοτούμε το ποιοτικό βαμβάκι, ώστε να αποκτήσει μια υπεραξία την οποία θα μοιράζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρώτους απ’ όλους φυσικά, τους αγρότες», τονίζει ο κ. Κουρούδης.

Με αυτό το σκεπτικό «ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε κάποια πρωτόκολλα πιστοποίησης, βάζοντας τους παραγωγούς σε κάποια προγράμματα ώστε να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο καλλιέργειας και το βαμβάκι που βγάζουν να είναι υψηλότερης αξίας». Σήμερα, το 80% του βαμβακιού που παραλαμβάνουν τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ έχει καλλιεργηθεί με τα εν λόγω πρωτόκολλα.

Made in Greece με… αποδείξεις

Το εγχείρημα, στη συνέχεια, πήγε ένα βήμα παραπέρα με την εισαγωγή της τεχνολογίας blockchain μέσω της οποίας, όπως αναφέρει, «καταγράφονται με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας, από τη σπορά του βαμβακιού μέχρι αυτό να γίνει έτοιμο ρούχο. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να αποδείξουμε ότι το τελικό προϊόν έχει φτιαχτεί από ελληνικό βαμβάκι».

Στην ουσία, πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα καθετοποίησης, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στο βαμβάκι της περιοχής. Διόλου τυχαία, σε όλα τα ρούχα Vyssos είναι τυπωμένες ή κεντημένες οι συντεταγμένες του χωραφιού που παράχθηκε ώστε να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα. Επιπλέον, ολόκληρη η μακρά αλυσίδα παραγωγής (χωράφι, εκκοκκιστήριο, κλωστήριο, πλεκτήριο, βαφείο, κοπή-ραφή) εκτείνεται σε μια απόσταση 250 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή έως τη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο το αποτύπωμα άνθρακα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το φυσικό κατάστημα «Thread Earthy Shopping», η σειρά ρούχων Vyssos είναι διαθέσιμη και μέσω του e-shop που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.

Είσοδος στο εμπόριο εφοδίων και δημητριακών

Πέραν του βαμβακιού, όπου απορροφά περίπου το 50% της ετήσιας παραγωγής της Θράκης, τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ που μετρούν πλέον 52 χρόνια ζωής (σ.σ. ιδρύθηκαν το 1972) έχουν εισέλθει από πέρυσι τόσο στο εμπόριο τόσο των δημητριακών όσο και των γεωργικών εφοδίων. «Ήταν μια απόφαση που πήραμε βλέποντας ότι η καλλιέργεια δημητριακών κερδίζει έδαφος στην περιοχή. Θέλαμε, επομένως, με την κίνηση αυτή να βρεθούμε στο πλευρό των παραγωγών, ενώ με το ίδιο σκεπτικό μπήκαμε και στα εφόδια, διαθέτοντας από σπόρους και λιπάσματα μέχρι φυτοπροστατευτικά», υπογραμμίζει ο κ. Κουρούδης.

Κάρτα για αγροτικό πετρέλαιο

Μια ακόμα έμπρακτη κίνηση στήριξης των αγροτών ήταν και η απόφαση, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, να χρηματοδοτηθεί η αγορά πετρελαίου για τους παραγωγούς που εντάσσονται στα προγράμματα των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ. «Ουσιαστικά, παρέχουμε μια προπληρωμένη κάρτα σε κάθε παραγωγό με την οποία μπορεί να εφοδιαστεί σε οποιοδήποτε πρατήριο BP και ΕΚΟ», εξηγεί ο κ. Κουρούδης.


Source: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter