Το μέλλον του βαμβακιού περνά από την πιστοποίηση
Το μέλλον του βαμβακιού περνά από την πιστοποίηση

Το μέλλον του βαμβακιού περνά από την πιστοποίηση

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης:

Παρουσίαση στην Κομοτηνή του προγράμματος FiberPro2 που θα τρέξουν για πρώτη χρονιά φέτος τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Η παρουσίαση του προγράμματος πιστοποίησης FiberPro2, που θα τρέξουν για πρώτη χρονιά φέτος στην περιοχή μας τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 26 Μαρτίου στην Κομοτηνή.

Η παρουσίαση έγινε από την εταιρεία Σπύρος Ανδριώτης Α.Ε., που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις ποικιλίες Deltapine, και τον φορέα πιστοποίησης, την NOVACERT.

Σταθερός προσανατολισμός στην ποιότητα

«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην πολιτική των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων ότι οι καλλιεργητές θα πρέπει να παράγουν επώνυμο βαμβάκι, ποιοτικό, τυποποιημένο και πιστοποιημένο, με σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον», σημείωσε ο πρόεδρος κ. Σταμάτης Κουρούδης, που τόνισε πως οι εποχές απαιτούν να προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία στο βαμβάκι, αλλά και τη δυνατότητα στους παραγωγούς που θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω να αμειφθούν αναλόγως.

«Είναι μια πολιτική που την εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία που πιστεύω ότι είναι μοναδική στην Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι η αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το υιοθετεί σαν εθνική πολιτική.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν σε αυτή τη λογική, και προσπαθούν και κάθε χρόνο να κάνουν κάτι παραπάνω τόνισε, συμπληρώνοντας πως από την υπεραξία του βαμβακιού που θα πουληθεί ακριβότερα από το κανονικό, θα ωφεληθεί πρωτίστως ο παραγωγός, ώστε και να διατηρηθεί η καλλιέργεια αλλά και όλη η βιομηχανία που βασίζεται σε αυτό να αναπτυχθεί και να ανέβει ακόμα ένα σκαλί.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες που παράγουν βαμβάκι, και θα πρέπει να προσανατολισθούμε σύμφωνα με αυτές» σημείωσε ο κ. Κουρούδης, που θεωρεί πως το βαμβάκι που παράγουμε θα πρέπει να απευθύνεται στην πιο απαιτητική αγορά, που είναι πρόθυμη να πληρώσει κάτι παραπάνω, και γιατί είναι πιο ποιοτικό αλλά και γιατί η παραγωγή του έγινε με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον αγρότη.

Το μέλλον ανήκει στην πιστοποίηση

Η πιστοποίηση στο βαμβάκι, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σπύρος Ανδριώτης Α.Ε. κ. Βασίλης Ανδριώτης, σημαίνει ότι ουσιαστικά πρέπει να επιλεγούν συγκεκριμένες ποικιλίες, που θα δώσουν συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά αλλά και συμπεριφορά για τον παραγωγό, ώστε να είναι ευχαριστημένη όλη η παραγωγική αλυσίδα, να δοθούν υπεραξίες στο προϊόν και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, και ο παραγωγός αλλά και ο εκκοκκιστής που εμπορεύεται το προϊόν.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα δεν παράγει ποσότητες βαμβακιού που θα της δώσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, για αυτό και για να διαφοροποιηθούν οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν κάτι που δεν κάνει η μάζα. Αυτό σημαίνει πιστοποίηση και ιχνηλασιμότητα, όπως ήδη γίνεται σε άλλα προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου δεν μπορεί κανένας να πουλήσει χωρίς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριώτης το βαμβάκι, ως βιομηχανικό προϊόν, αν δεν πιστοποιηθεί, δεν έχει ιχνηλασιμότητα και κάποια σταθερά χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι θα έχει δυσκολία στις αγορές.  Ακόμα και η Τουρκία, που μέχρι τώρα αποτελούσε «εύκολο» πελάτη, αρχίζει να ζητά πιστοποιήσεις, εξήγησε ο ίδιος για να τονίζει πως τα τελευταία χρόνια με την πιστοποίηση το ελληνικό βαμβάκι μπορεί να αυξήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, ανοίγοντας αγορές με υπεραξίες.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας στο άλλο άκρο. Αν ένας παραγωγός δεν ανήκει σε μια ομάδα και δεν πιστοποιείται, δεν θα μπορεί να πουλήσει εύκολα το βαμβάκι του» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να φτάσουμε σε ομάδες παραγωγών που θα διαχειρίζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με ομοιόμορφο προϊόν, ώστε να μπορέσει να πουληθεί και να έχει παρουσία στην αγορά.

Το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας

Την άποψη πως το σήμα FiberPro2 κρύβει από πίσω του το μέλλον τόσο της βαμβακοπαραγωγής, αλλά και της ελληνικής γεωργίας γενικότερα, εξέφρασε ο κ.Γιώργος Πεχλιβανίδης, γεωπόνος στην εταιρεία NOVACERT. Και αυτό γιατί ουσιαστικά εμπεριέχει πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν ένα κλάδο στην επόμενη μέρα.

Σε αυτό έχουν τεθεί κάποιες προδιαγραφές που θα φέρουν στο τέλος ένα διαφοροποιημένο προϊόν. Οι προδιαγραφές αυτές αφορούν την ποιότητα, αλλά και το περιβάλλον, τους παραγωγούς και όσους εμπλέκονται στην παραγωγική αλυσίδα.

«Το διαφοροποιημένο προϊόν σημαίνει ότι θα έχουμε ένα προϊόν, όπως το ζητά ο επόμενος στην αλυσίδα, δηλαδή ο εκκοκκιστής, η νηματουργία, η κλωστοϋφαντουργία, ακόμα και αυτός που φτιάχνει το τελικό ύφασμα», τόνισε, για αυτό και έχει σημασία να υπάρχει ένα προϊόν που και θα πουληθεί πιο εύκολα, αλλά και θα έχει υψηλότερη αξία στην τιμή.

Το θετικό είναι ότι πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής κατανοούν τη σημασία της πιστοποίησης, για αυτό και έχει πάρει το θέμα διαστάσεις. «Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι κάνουμε εμείς κάτι σοβαρό, ότι έχουμε θέσει την ποιότητα, την έχουμε ορίσει, και από εκεί και πέρα πρέπει να την εφαρμόσουν οι παραγωγοί» κατέληξε.

Source: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter