Δημιουργία online βιβλιοθήκης για το βαμβάκι
Δημιουργία online βιβλιοθήκης για το βαμβάκι

Δημιουργία online βιβλιοθήκης για το βαμβάκι

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.
Στείτε μας το email σας για να εγγραφείτε

Αυτό που ισχύει σε κάθε επαγγελματικό τομέα, ισχύει και στον αγροτικό: Καλός παραγωγός είναι ο ενημερωμένος παραγωγός. 

Το κομμάτι αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εταιρεία μας και για τον λόγο αυτό μόνη τα τελευταία χρόνια ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες: 

  • Στο εταιρικό site υπάρχουν καθημερινά άρθρα για ότι συμβαίνει γύρω από το βαμβάκι στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. 
  • Με την παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα (σελίδα στο Facebook και στο linkedin, λογαριασμοί σε twitter, Instagram και youtube), μπορεί κανείς να βρει και εκεί τις ανακοινώσεις μας. 
  • Εδώ και χρόνια στέλνουμε κάθε πρωί στους εγγεγραμμένους συνδρομητές ένα newsletter με ότι ενδιαφέρον συνέβη την προηγούμενη ημέρα. Το newsletter το λαμβάνουν πλέον πάρα πολλοί βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. 
  • Την εποχή του κλεισίματος της κοινωνίας λόγω κορονοϊού εγκαινιάσαμε τις τηλεδιασκέψεις, και η συμμετοχή του κόσμου έδειξε ότι έγιναν πολύ θετικά αποδεκτές. 
  • Τέλος Απριλίου του 2020 βγήκε στον αέρα η εφαρμογή μας για έξυπνα κινητά (Kaizala της Microsoft), με την οποία, όποιος εγγράφετε, παίρνει ειδοποιήσεις στο κινητό του για ότι συμβαίνει γύρω από το βαμβάκι.

Τώρα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα

Δημιουργούμε μια online βιβλιοθήκη για το βαμβάκι, στην οποία θα μπορεί κάποιος να ανατρέχει κάθε στιγμή και να βρίσκει ότι στοιχεία θέλει για το βαμβάκι. Η βιβλιοθήκη αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα είναι έτσι ταξινομημένη, ώστε να βρίσκει κάποιος εύκολα το θέμα που ζητά.

Πλατφόρμα για την βιβλιοθήκη είναι η εφαρμογή Microsoft Teams, την οποία χρησιμοποιήσαμε και για τις τηλεδιασκέψεις και υπάρχει τόσο στο web, όσο και σαν εφαρμογή για υπολογιστή, κινητό και tablet. 

Μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε (εντελώς δωρεάν φυσικά) αρκεί να έχει email, το οποίο θα μας κοινοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο (email στο info@thrakika.gr, μήνυμα στους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα, μήνυμα στο Kaizala κλπ.) Εμείς θα τον εγγράψουμε και όλα γίνονται απλά και αυτόματα.

Στο γενικό μέρος υπάρχουν:

  • Ένα ημερολόγιο, όπου καταγράφονται όλα όσα θα γίνουν σχετικά με το βαμβάκι όπως συναντήσεις, συνέδρια, ανακοινώσεις κλπ.
  • Μια βιβλιοθήκη αρχείων για θέματα καλλιεργητικά, γενικά που αφορούν τους παραγωγούς, ειδικότερα τι προγράμματα τρέχει η εταιρεία μας κλπ.
  • Ένα σημειωματάριο (Onenote), όπου θα υπάρχουν άρθρα για την καλλιέργεια ταξινομημένα (άρδευση, λίπανση, ασθένειες κλπ.)

Θα υπάρχει ένα ειδικό τμήμα για τους παραγωγούς και τα στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στα προγράμματα Cotton+ και CSF. Σε αυτή τη βιβλιοθήκη θα υπάρχουν:

  • Καθημερινά στοιχεία, στατιστικά και διαγράμματα για τα μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς και δορυφόρους.
  • Στοιχεία για το χρηματιστήριο βάμβακος τις τιμές του εκκοκκισμένου και συσπόρου.
  • Ειδικά στοιχεία για την βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα
  • Τι γίνεται στις άλλες χώρες που καλλιεργούν βαμβάκι

Πέραν αυτών η εφαρμογή Microsoft Teams δίνει τη δυνατότητα άμεσης συνομιλίας (chat) με οποιονδήποτε άλλον μετέχει και φυσικά με τα στελέχη των Θρακικών και των εταιρειών σπόρων και εφοδίων και τους γεωπόνους που είναι εγγεγραμμένοι. Μπορεί να γίνει τηλεφωνική κλήση δωρεάν προς κάθε συμμετέχοντα μέσω ίντερνετ. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να γίνει τηλεδιάσκεψη με φωνή και εικόνα με ένα ή περισσότερα (μέχρι 300) μέλη του γκρουπ. Η αμεσότητα στην πληροφόρηση είναι έτσι δεδομένη.

Πιστεύουμε ότι και αυτή η πρωτοβουλία μας θα αγκαλιαστεί από τους  παραγωγούς και με τις παρατηρήσεις τους θα βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, ενώ θα μας βοηθήσουν και στον καθημερινό εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

Και λίγα λόγια για την εμπειρία από την εφαρμογή για κινητά Kaizala

Μετά από μερικές εβδομάδες που έτρεξε η εφαρμογή βλέπουμε ότι έγινε «χρήσιμη» για τους παραγωγούς, κρίνοντας από την ανταπόκριση τους, καθώς παίρνουν συγκεκριμένες  ειδοποιήσεις κάθε μέρα στο κινητό τους.

Αυτοί που είναι στο γενικό μέρος καθημερινά λαμβάνουν ειδοποίηση για:

  • Το χρηματιστήριο της προηγούμενης ημέρας με μια ματιά (κάθε πρωί)
  • Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου βάμβακος (κάθε απόγευμα)
  • Τα συμπεράσματα μας από τις επισκέψεις μας σε χωράφια μαζί με φωτογραφίες
  • Ανακοινώσεις και δημσιεύσεις που γίνονται σχετικά με το βαμβάκι

Σε όσους είναι στα προγράμματα Cotton+ και CSF πηγαίνουν επιπλέον ειδιποιήσεις:

  • Μετεωρολογικά δεδομένα της προηγούμενης ημέρας
  • Καθημερινά ένα κείμενο επεξηγηματικό της λειτουργίας του χρηματιστήριου βάμβακος και από τι εξαρτάται η τιμή του συπόρου. 
  • Εβδομαδιαία η εξέλιξη των θερμοκρασιών, των θερμομονάδων και των βροχοπτώσεων
  • Εβδομαδιαία μετεωρολογικά στοιχεία από δορυφόρους

Φυσικά υπάρχουν και άλλες ανακοινώσεις πέραν αυτών, όταν συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον για το βαμβάκι, και πληροφορίες που σπάνια μπορεί να βρεί κάποιος αλλού.

Σύντομα θα αρχίσουμε να στέλνουμε καθημερινά μια ειδοποίηση με καλλιεργητικό θέμα που είναι επίκαιρο. 

Η συμμετοχή των παραγωγών για παρεμβάσεις περιορίζεται μέχρι στιγμής στις ωραίες φωτογραφίες που μας στέλνουν από τα χωράφια τους. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα συμμετέχουν πιο ενεργά ώστε με τη γνώση τους και την εμπειρία τους σε διάφορα θέματα που αφορούν το βαμβάκι να ωφεληθούμε όλοι και όταν έχει κάποιος απορία να απευθύνεται στο γκρουπ μας.

Οδηγίες για εγγραφή στην εφαρμογή Kaizala εδώ

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter