Η Ευφυής Γεωργία στη Βαμβακοκαλλιέργεια
Η Ευφυής Γεωργία στη Βαμβακοκαλλιέργεια

Η Ευφυής Γεωργία στη Βαμβακοκαλλιέργεια

A- A+

Ημερίδα στην Κομοτηνή για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Έγινε χθες 15/1/2018 στην Κομοτηνή με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για την ευφυή γεωργία στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή που έγινε πέρυσι σε μια έκταση 5.500 στρεμμάτων στη Ροδόπη.

Την παρουσίαση έκαναν οι εταιρείες που εφάρμοσαν την ευφυή γεωργία, η Neuropublic και GAIA Επιχειρείν καθώς και η επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του έργου.

Καταδείχτηκε ότι με τη γεωργία ακριβείας, την καλλιέργεια δηλαδή με βάση τα συλλεγόμενα δεδομένα και όχι μόνο την εμπειρία, μπορεί να πετύχει κάποιος μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενώ είναι μικρότερη και η επίδραση στο περιβάλλον.

Η συμμετοχή των βαμβακοπαραγωγών από τη Θράκη ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον έκδηλο, όπως φάνηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε.

Για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά 2018/19 αποφασίστηκε να γίνει πιο εκτεταμένη εφαρμογή σε χωράφια κατ' αρχήν που αρδεύονται με σταγονίδια.

Οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως καμία επένδυση. Οι αναγκαίες επενδύσεις (μετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες εδάφους, εντομοπαγίδες, λήψεις φωτογραφιών από δορυφόρους, γεωπόνοι κλπ.) θα γίνουν από τις εταιρείες που τρέχουν το πρόγραμμα. Το κόστος για τους παραγωγούς καθορίστηκε στα 3 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.

Επειδή θα πρέπει το πρόγραμμα να τρέξει άμεσα για να καταγραφούν τα αναγκαία δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη σπορά, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται και δεν έχουν ήδη εγγραφεί, πρέπει να το δηλώσουν άμεσα ως τις 31/1/2018 στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

 

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter