Εντυπωσίασαν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με την συμμετοχή τους στην Agrotica 2018
Εντυπωσίασαν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με την συμμετοχή τους στην Agrotica 2018

Εντυπωσίασαν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με την συμμετοχή τους στην Agrotica 2018

A- A+

Παρουσιάστηκαν τα οφέλη της βαμβακοκαλλιέργειας και οι νέες καινοτομίες που έχει εισάγει η επιχείρηση

Η ομάδα των Θρακικών Εκκοκιστηρίων συμμετείχε στην έκθεση Agrotica 2018 και είχε ουσιαστικές επιχειρηματικές επαφές αλλά και παρεμβάσεις σε ημερίδες για το βαμβάκι.

Οι άνθρωποι των Εκκοκιστηρίων συμμετείχαν στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Neuropublic ΑΕ σε συνεργασία με τη Gaia Επιχειρείν ΑΕ για την ευφυή γεωργία. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε πλήθος κόσμου και υποψήφιους συνεργάτες τα τεχνικά και επιστημονικά αντικείμενα, τα τεχνολογικά εργαλεία αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το σύστημα gaiasense, που εφαρμόστηκε και στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη, σε συνεργασία με την εταιρεία.

Ο Σταμάτης Κουρούδης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων σε σύντομη παρέμβασή του παρουσίασε τις εμπειρίες από την πρώτη χρονιά εφαρμογής ευφυούς γεωργίας σε βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη.

Στην φωτογραφία που "εμπνέει" ελπίδα, είναι το team των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων στο περίπτερο της εταιρείας ΣΠΥΡΟΥ, με την οποία τρέχουν το πρόγραμμα πιστοποίησης Golden Fiber - ΕΛΠΙΔΑ. Τα προγράμματα πιστοποίησης του βαμβακιού τόσο για την ποιότητά τους όσο και για ότι παράχθηκαν με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, αποδεικνύουν πως όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα εμπλουτιστούν με στοιχεία που θα δίνουν μεγαλύτερη υπεραξία στο βαμβάκι.  Επίσης, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με θέμα: "Αύξηση της αξίας της Βαμβακοκαλλιέργειας".

Σε αυτήν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου, όσο και ο υφυπουργός κος Κόκκαλης αλλά και ο πρόεδρος της ΔΟΒ κος Μάρκου καθώς και το μέλος του ΔΣ της ΔΟΒ και βαμβακοπαραγωγός κος Τσιχήτας ανέπτυξαν την εθνική στρατηγική για το βαμβάκι και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να αυξηθεί η αξία της βαμβακοκαλλιέργειας.

Να μερικά από αυτά όπως ακούστηκαν από τους προαναφερθέντες ομιλητές:
-Χρήση Τραπεζικών Καρτών Συμβολαιακής Γεωργίας, ώστε να υπάρχει η έκπτωση του Μετρητοίς στις Αγορές
-Υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας, εξοικονομώντας σε λίπανση, άρδευση και λοιπές εισροές
-Επιλογή της ποικιλίας με την μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα (πληρωμή με βάση την απόδοση σε ίνα), και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά
-Πιστοποίηση της παραγωγής, και της ποιότητας, ώστε να μπορεί να αμειφθεί από το Εκκοκκιστήριο
-Δυνατότητα πώλησης του βάμβακος όχι μόνο κατά την παράδοση, όταν οι τιμές είναι συνήθως πιεσμένες, αλλά όταν το χρηματιστήριο βάμβακος είναι ανοδικό.

"Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί αυτά είναι ακριβώς τα προγράμματα, που δύο χρόνια τώρα εφαρμόζει η εταιρεία μας, μόνη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Τώρα αυτά γίνονται εθνική στρατηγική. Σημαίνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, που θα συνεχίσουμε και θα αναπτύξουμε παραπέρα, με νέα προγράμματα φέτος. Θα βοηθήσουμε επίσης με την εμπειρία μας να υιοθετηθούν σε όλη την Ελλάδα", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι άνθρωποι των Θρακικών Εκκοκιστηρίων.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter