Ένα νήμα στο χρόνο: H ιστορία του βαμβακιού
Ένα νήμα στο χρόνο: H ιστορία του βαμβακιού

Ένα νήμα στο χρόνο: H ιστορία του βαμβακιού

A- A+

Ακριβώς όπως οι αγρότες που το καλλιεργούν, το βαμβάκι έχει και αυτό μια ιστορία να πει για την εξέλιξη του. Με συζητήσεις προέλευσης που ποικίλλουν από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής, της Αιγύπτου, των Ινδιάνων και των Αζτέκων, το βαμβάκι χρηματοδοτεί τη ζωή των καλλιεργητών του για αιώνες και έχει πολύ μεγάλο  αντίκτυπο σε πολλές οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ορόσημα της ιστορίας του βαμβακιού

Γύρω στα 1500: Το βαμβάκι καλλιεργήθηκε από τους ντόπιους Αμερικανούς εκεί που αργότερα θα ονομάζονταν Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1794: Ο Eli Whitney ανακαλύπτει και κατοχυρώνει την μηχανή εκκόκκισης βαμβακιού.

1834: Το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο σπορελαιουργείο βαμβακόσπορου κατασκευάστηκε στο Natchez του Μισισίπι.

1836: Ο Χένρι Μπλερ αναπτύσσει την πρώτη μηχανή σποράς σπόρων βαμβακιού.

1850: Ο Samuel S. Rembert και η Jedidiah Prescott κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την πρώτη βαμβακοσυλλεκτική μηχανή (έμοιαζε περισσότερο με στρίπερ).

1854: Ιδρύθηκε η εταιρεία Galveston Wharf and Cotton Compress, μία από τις πρώτες που αποθήκευε και έκανε εξαγωγές βαμβακιού.

1884: Ο Robert S. Munger άλλαξε τις βιομηχανίες εκκόκκισης  μεταβαίνοντας από τις απλές μηχανές (plantation ginning) στη μορφή που έχουν τα εκκοκκιστήρια ακόμη και σήμερα (system ginning).

1907: Καθορίζονται τα ενιαία διεθνή πρότυπα ταξινόμησης βαμβακιού από μια διεθνή ομάδα εκπροσώπων του κλάδου στην Ατλάντα της Γεωργίας.

1930s: Οι αδελφοί Rust αναπτύσσουν μια νέα, πιο εξελιγμένη βαμβακοσυλλεκτική, τον προπομπό των μηχανών που έχουμε και τώρα στην Ελλάδα, αλλά μονόσειρη.

1970: Αναπτύσσεται στις ΗΠΑ η κατασκευή των μηχανών για modules (μακρόστενες μπάλες συσπόρου).

1979: Κατασκευάστηκε η πρώτη τετράσειρη βαμβακοσυλλεκτική.

2009: Κατασκευάζονται στις ΗΠΑ οι πρώτες βαμβακοσυλλεκτικές που κάνουν χωρίς να σταματούν καθόλου τις στρογγυλές μπάλες.

Σημασία του βαμβακιού

Αν και περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ουζμπεκιστάν, το βαμβάκι καλλιεργείται σε περισσότερες από 100 χώρες και παρέχει εισόδημα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο εδώ και αιώνες.

Τι σηματοδότησε στην παγκόσμια εξέλιξη

Οι ερευνητές συνδέουν συχνά τις περιόδους στην παγκόσμια ιστορία με ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα. Η ζάχαρη επηρέασε τον 18ο αιώνα και το πετρέλαιο καθόρισε τον 20ο αιώνα.

Τον 19ο αιώνα, λένε πολλοί ιστορικοί, το βαμβάκι "ανάδευε το σύμπαν". Μεταφερόμενο από τη μία πλευρά του κόσμου στην άλλη, άνοιξε το δρόμο του παγκόσμιου εμπορίου που γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγή: PCCA

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter