Στο φουλ η συγκομιδή βαμβακιού, προβληματισμός στους παραγωγούς
Στο φουλ η συγκομιδή βαμβακιού, προβληματισμός στους παραγωγούς

Στο φουλ η συγκομιδή βαμβακιού, προβληματισμός στους παραγωγούς

A- A+
Δύσκολη χαρακτήρισε την φετινή χρονιά για το βαμβάκι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής, το σχόλιο του για την τιμή
Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε φουλ ρυθμούς εξελίσσεται αυτήν την περίοδο η συγκομιδή βαμβακιού στο νομό Ροδόπης. Ξεκίνησε προ 15 ημερών περίπου και αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες είκοσι μέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκου Κυριαζή. Η βάση τιμής διαμορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό και είναι υψηλότερη από πέρσι, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, λένε παραγωγοί του νομού μας. Οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη χρονιά, στην έναρξη της σποράς με ακραίες καιρικές συνθήκες και στην συνέχεια με προσβολές από πράσινο και ρόδινο.

Δύσκολη χαρακτήρισε την φετινή χρονιά για το βαμβάκι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής, όταν του ζητάμε ένα σχόλιο επί της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι "ο καιρός δεν ευνόησε την σπορά και στην συνέχεια οι βροχές άλλαξαν πολύ τα σχέδιά μας. Επίσης σε μερικές περιοχές είχαμε ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες λόγω του πράσινου σκουληκιού, όπως για παράδειγμα η Ξυλαγανή". Στις "πληγές" ήρθε να προστεθεί και το ρόδινο. Κάνοντας μία ευρύτερη εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή βαμβακιού στη Ροδόπη ο κος Κυριαζής είπε πως "οι παραγωγές είναι πεσμένες σχεδόν στο μισό σε μερικές περιοχές, όχι μόνο λόγω του πράσινου σκουληκιού, στην απόδοση, είναι σαν να "κούφαινε" το βαμβάκι". Μπορεί να φαίνεται το βαμβάκι ότι είναι 400 κιλά, αλλά στο τέλος είναι 260 με 280 κιλά το πολύ η απόδοσή του".

Οι αγρότες δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση, μας λέει ο κος Κυριαζής μεταφέροντας τόσο την προσωπική του άποψη, όσο τις απόψεις συναδέλφων του με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά. Και όπως λέει χαρακτηριστικά "η απώλεια εισοδήματος δεν αναπληρώνεται".

Αναφορικά με την τιμή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής σχολιάζει ως εξής "η τιμή είναι υψηλότερη από πέρσι, αλλά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Πέρσι ήταν στα 42, φέτος ξεκίνησε στα 50 αλλά δεν ξέρουμε αν θα πάει παραπάνω, γιατί πέφτει το χρηματιστήριο".

Με τα ίδια περίπου λόγια περιγράφει την παραγωγή βαμβακιού, φέτος, στο νομό μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών (ΕΝΕΕΑ) Κυριάκος Κρόκος. "Έχουμε περιοχές όπου τα βαμβάκια είναι καλά σε παραγωγή, αλλά είχαμε και περιοχές με προβλήματα από την σπορά και μετέπειτα μέσα στο καλοκαίρι με προσβολές πολύ ισχυρές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Έχουμε και πολύ καλά χωράφια, έχουμε και χωράφια που είναι τελείως άδεια", είναι το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Σχολιάζοντας τις τιμές δεν παραλείπει να αναφερθεί στον «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ (οι δασμοί που επέβαλε η κινέζικη κυβέρνηση στο αμερικάνικο βαμβάκι το καθιστούν ακριβό για να εισαχθεί στην Κίνα). "Τα τελευταία χρόνια έχουμε σχετικά καλές τιμές και φέτος είναι λίγο πιο πάνω από πέρσι. Το χρηματιστήριο έκανε μια πολύ δυνατή και εντυπωσιακή άνοδο πριν από έναν με δύο μήνες. Κάποιοι έκλεισαν βαμβάκια εκείνη την περίοδο μέχρι και 59 λεπτά, όπως στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια που δίνουν αυτήν την δυνατότητα και μπορεί να τα επωφεληθεί ο παραγωγός. Γενικά η τιμή αυτή την στιγμή είναι ανοιχτή τιμή και όχι οριστική, γύρω στα 50 λεπτά. Το 50 που φαίνεται αυτή την στιγμή σαν βάση είναι πιο πάνω από πέρσι. 

Αυτό κάπου θα οριστικοποιηθεί. Κάποια εκκοκκιστήρια προκρίνουν κάποιες ποικιλίες και δίνουν κανένα λεπτό παραπάνω, διότι έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που διαμορφώνουν, αν θα παραδώσεις στην αλάνα, αν θα παραδώσεις στο εκκοκκιστήριο. Όλα αυτά έχουν κάποιες μικροδιαφορές, ένα με δύο σεντ".

Όσο η συγκομιδή συνεχίζεται στη Ροδόπη, η παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος είναι δεδομένη προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter