Στο κενό η πρόταση Κόκκαλη για μπόνους στην τιμή βάμβακος ανάλογα το ποσοστό υγρασίας, άκαρπη η συνάντηση με παραγωγούς στο ΥπΑΑΤ
Στο κενό η πρόταση Κόκκαλη για μπόνους στην τιμή βάμβακος ανάλογα το ποσοστό υγρασίας, άκαρπη η συνάντηση με παραγωγούς στο ΥπΑΑΤ

Στο κενό η πρόταση Κόκκαλη για μπόνους στην τιμή βάμβακος ανάλογα το ποσοστό υγρασίας, άκαρπη η συνάντηση με παραγωγούς στο ΥπΑΑΤ

A- A+

Πολύς ντόρος για το… τίποτα αποδείχθηκε η περιβόητη πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, για θέσπιση ενός μπόνους ποιότητας, στην τιμή παραγωγού βάμβακος, ανάλογα με το ποσοστό της υγρασίας. Μια πρόταση που είχε διατυπώσει ο υφυπουργός, όταν πριν λίγο καιρό είχε πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή τις καταγγελίες των αγροτών, που τότε ήταν στα μπλόκα, για ύπαρξη καρτέλ στην αγορά. Σε σχέση με αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά, ότι ακόμα ψάχνει το θέμα. Στην χθεσινή δίωρη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, οι εκπρόσωποι των παραγωγών βάμβακος, τόνισαν ότι «πρέπει να οριστεί μια βάση, όσον αφορά στην υγρασία του παραδιδόμενου βάμβακος και αυτή να είναι σαφής, ώστε να πληρώνεται καλύτερα, το προϊόν, με λιγότερα ποσοστά υγρασίας και να επιβραβεύεται η ποιότητα».

Η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είχε αποτέλεσμα καθώς οι παραγωγοί που συμμετείχαν ζήτησαν συγκεκριμένη βάση για το ποσοστό της υγρασίας στο σύσπορο βαμβάκι που παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια, κάτω από την οποία θα ισχύει το μπόνους στην τιμή.

«Πρέπει να καθοριστεί σε ποιό σημείο θα μπει η βάση αυτή, δηλαδή στο 13%-15% και να μας πουν με σαφήνεια πώς θα ισχύει το μπόνους για τους παραγωγούς. Εμείς ζητήσαμε το βαμβάκι που έχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας και υπερέχει σε ποιότητα, να πληρώνεται καλύτερα, ειδάλλως δεν θα έχουμε όφελος. Πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος υφυπουργός να αποφασίσει που θα μπεί αυτή η βάση, ώστε και οι αγρότες να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα ισχύσει για τις παραδόσεις και να μην υπάρχουν πάλι φαινόμενα ανοιχτών τιμών, που είναι σε βάρος μας», δήλωσε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στην Διεπαγγελματική, κ. Χρήστος Τσιχήτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά των εκκοκκιστών και η Διεπαγγελματική, φέρεται να αρνήθηκαν, τον έλεγχο των παραγωγών στην καταγραφή της υγρασίας κατά τις εισκοµίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας υπάρχουν δυο ομάδες παραγωγών, μία στον Ορχομενό και μία στον Έβρο, που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια βάμβακος. Πρώτα όμως βρίσκουν τους παραγωγούς και συμφωνούν μαζί τους, για τα στρέμματα, που θα καλλιεργήσουν και μετέπειτα κλείνουν συμφωνίες, με τα εκκοκκιστήρια, εξασφαλίζοντας συνήθως καλύτερες τιμές, από εκείνες, που παίζουν στην αγορά.

Απάντηση Θάνου σε Κέλλα για το βαμβάκι

Εν τω μεταξύ, από έγγραφο που υπογράφει στις 20 Φεβρουαρίου 2019, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κα Βασιλική Θάνου και έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, σε σχέση με τις καταγγελίες των αγροτών στην Επιτροπή, προκύπτει ότι γίνεται διερεύνηση ακόμα του ζητήματος, και όπως απαντά η κα Θάνου, "επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω του απορρήτου του ελέγχου". Την σχετική απάντηση έδωσε η κα Θάνου, σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα, στην Βουλή.

Πηγή: agrotypos.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter