Αποτίμηση της εκκοκκιστικής χρονιάς 2019/20
Αποτίμηση της εκκοκκιστικής χρονιάς 2019/20

Αποτίμηση της εκκοκκιστικής χρονιάς 2019/20

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Το 2019 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο βάμβακος, που οφείλεται πρωτίστως στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η αξία του βαμβακιού παγκοσμίως το 2019/20 ήταν μικρότερη αυτής του 2018/19 κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 8 δισεκατομμύρια Ευρώ. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι χώρες που για διαφόρους λόγους είχαν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (Τουρκία, Πακιστάν, Αυστραλία κλπ.) και αυτές στις οποίες δεν υπάρχουν επιδοτήσεις (οι περισσότερες ασιατικές και αφρικανικές χώρες).

Στην Ελλάδα το 2019/20 είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή από τότε που άλλαξε το σύστημα επιδότησης από το κιλό στο στρέμμα. Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε ρεκόρ στις στρεμματικές αποδόσεις, κάτι που οφείλεται στον καιρό, στις νέες ποικιλίες και στην εμπειρία των παραγωγών μας.

Ένα ιδιαίτερο, ελληνικό φαινόμενο ήταν η κατάρρευση της τιμής του βαμβακόσπορου. Δύο χρονιές με αυξημένη παραγωγή χωρίς να βρούμε νέες αγορές οδήγησαν στην πτώση των τιμών κατά 8 τουλάχιστον λεπτά. Αν αναλογιστούμε ότι το 50% του βάρους του συσπόρου είναι ο σπόρος, σημαίνει ότι τα δύο αυτά χρόνια έπεσε η αξία του συσπόρου κατά 4 περίπου λεπτά το κιλό ή αλλιώς φέτος η ελληνική παραγωγή έχασε λόγω σπόρου 40 εκατομμύρια Ευρώ.

Στη Θράκη είχαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προβλήματα. Το 2018/19 εντομολογικές προσβολές οδήγησαν στο να μειωθεί η παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών σημαντικά, ενώ το 2019/20 μια πολύ μεγάλη έκταση στη Ροδόπη χτυπήθηκε από χαλάζι και εκεί οι αγρότες είναι σε άσχημη κατάσταση. Όπου δεν έπεσε χαλάζι, είχαμε και στη Θράκη αποδόσεις ρεκόρ.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για άλλη μια χρονιά εδραίωσαν και θέλουμε να πιστεύουμε βελτίωσαν τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά. Το βαμβάκι μας με το brand “Cotton+ αρχίζει και γίνεται γνωστό στο εξωτερικό, ενώ το πιστοποιημένο “CSF” βρήκε ήδη μόνιμους πελάτες. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες πιστοποίησης του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου από το ICA Bremen (λιγότερα από 15 εργαστήρια παγκοσμίως είναι πιστοποιημένα) δίνοντας μεγάλη ώθηση στην αξιοπιστία μας στις απαιτητικές διεθνείς αγορές και βελτιώνοντας τη θέση μας έναντι του ανταγωνισμού.

Στον τομέα του συσπόρου, όντας ο leader στη Θράκη, είδαμε με χαρά να υιοθετείται από όλο και περισσότερους παραγωγούς η λογική ότι καλύτερο εισόδημα έρχεται από βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας, που η υπεραξία του επιστρέφει στον αγρότη. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό συνεργατών μας εντάχθηκε στο Cotton+. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό  έκανε χρήση του εργαλείου, που μόνο εμείς παρέχουμε τόσο διάφανα και για όλους, να καθορίζει ο ίδιος ο παραγωγός πότε θα κλείσει την τιμή (με βάση το χρηματιστήριο βάμβακος) και όχι μόνο την ημέρα που παραδίδει. 

Να πόσα επιπλέον λεπτά στην τιμή πήραν όσοι παραγωγοί εντάχθηκαν το 2019/20 στο Cotton+

 

Από

Έως

Μέσος Όρος

Υγρασία

0,5

4,5

2,49

Ποικιλία

1

1,8

1,58

Κλείσιμο τιμής

1

3,5

3,05*


* Όσοι έκλεισαν ως τις 31/1/2020, υπάρχουν ακόμη αρκετές ποσότητες ανοικτές

Έτσι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που πήραν πάνω από 6 λεπτά το κιλό επιπλέον και αρκετοί πάνω από 7 λεπτά. Και όλα αυτά με 100% απόφαση του κάθε μεμονωμένου παραγωγού για το τι ποικιλία επέλεξε, με τι υγρασία το προσκόμισε και πότε έκλεισε την τιμή. Όχι διότι ήταν «μεγάλος παραγωγός», ούτε διότι έκανε ειδική συμφωνία. Απλά και μόνο διότι έκανε τις επιλογές που έκανε.

Στον δρόμο αυτόν θα συνεχίσουμε: Στην παραγωγή βαμβακιού πρόσθετης αξίας, που η υπεραξία του γυρίζει στον παραγωγό.

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter