(1972 - 2012) 40 χρόνια ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

(1972 - 2012) 40 χρόνια ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

A- A+

Παλεύοντας πάντα για το καλύτερο


Με κερδοφορία και στην κρίση, παραμένουν στην ηγετική θέση της αγορά, αφοσιωμένοι συνεργάτες του παραγωγού με φερεγγυότητα στις συναλλαγές και την πολιτική των τιμών
Φέτος λειτουργούν για πρώτη φορά για λογαριασμό τους το εκκοκκιστήριο του Έβρου ΣΥΝΕΚΚΟ, επεκτείνοντας στο γειτονικό νομό την παρουσία τους
Στο διάβα των τεσσάρων δεκαετιών έχουν να επιδείξουν βραβεύσεις και διακρίσεις στην καινοτομία, συνεργασίες με το γαλλικό ινστιτούτο βάμβακος, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα
Έχει πιστοποίηση με ISO 14000 για το περιβάλλον και ήταν το πρώτο εκκοκκιστήριο που διασφάλισε το ISO 9000 για την ποιότητα
«Στο τέλος της σεζόν ελπίζουμε να το γιορτάσουμε τα γενέθλιά μας με τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύοντας ότι τελικά το μειονέκτημά μας, το αγροτικό προφίλ του νομού είναι τελικά με τα γυρίσματα των καιρών, το πλεονέκτημά μας», θα πει ο δημιουργός του και διευθύνων σύμβουλος Σταμάτης Κουρούδης

Το βαμβάκι, το πολύτιμο λευκό χρυσάφι της Θράκης θα είναι και φέτος η ελπίδα των παραγωγών στηρίζοντας την καλλιέργεια και εμπιστευόμενοι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Την εταιρία τους που με ορμητήριο την Ροδόπη και την οικογένεια Κουρούδη να βάζει την σφραγίδα της 40 χρόνια τώρα βιώνοντας με αξιοπιστία και φερεγγυότητα την συνεργασία αυτή. Το ρεπορτάζ λοιπόν είναι επετειακό κάνοντας το δικό του φλας μπακ στο χθες αναδεικνύοντας ημερομηνίες ορόσημο στην εταιρία που την καθιέρωσαν για όσα καινοτομικά πάντα κάνει και για την ενδελεχή στήριξή της στον αγροτικό κόσμο, στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης. Πολλές φορές αυτό ο δρόμος της επιτυχία κινεί νοσηρά μυαλά να εφευρίσκουν πράγματα ή να διαδίδουν με χτυπήματα κάτω από το τραπέζι κακίες ελπίζοντας πως έτσι θα πλήξουν τους δημιουργούς. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί και μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει.

Βρεθήκαμε στο χώρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Κομοτηνής, όπου επικρατεί ένας ευχάριστος πανικός δράσης, που αποτυπώνει την μαζική εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί στον Σταμάτη Κουρούδη, εμπιστευόμενοι το προϊόν τους, ενώ πληρώνονται άμεσα με επιταγή ημέρας μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Το έξυπνο κίνητρο των Εκκοκκιστηρίων να υιοθετήσουν ένας μπόνους για την άφιξη του προϊόντος από μακρινότερες αποστάσεις λειτουργεί σαν επιπλέον κίνητρο κι έτσι οι παραγωγοί κατευθύνονται με τις κατάφορτες πλατφόρμες από τα πιο απίθανα σημεία της Ροδόπης στις εγκαταστάσεις των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων.

ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Για την ιστορία πάντως αξίζει να θυμίσουμε ότι το βαμβάκι έχει την δική του παρουσία από το 3000 π.Χ. όταν σε ανασκαφές που έγιναν στην Ινδία βρέθηκαν υπολείμματα υφασμάτων από βαμβάκι. Στην χώρα μας πρωτοήρθε από την Ασία κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου γύρω στο 325 π.Χ. Η καλλιέργειά του στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Τα χρόνια εκείνα το βαμβάκι αναφερόταν ως δέντρο, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλλιεργούσαν δενδροειδείς ποικιλίες βαμβακιού.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Παυσανία το 2 μ.Χ. αιώνα με την ονομασία ‘’βύσσος’’ ενώ επεκτάθηκε σε μεγάλη κλίμακα γύρω στο 550 μ.Χ. Η επιστημονική του ονομασία που ελάχιστοι την γνωρίζουν είναι γοσύπιο και οι βλαστοί του διακλαδώνονται φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο αλλά και τα 6 μέτρα στις δενδροειδείς ποικιλίες. Τα άνθη βγαίνουν από τις μασχάλες των φύλλων και είναι μεγάλα, μοναχικά και παράγονται από ανθοφόρους οφθαλμούς που στην αρχή τους μοιάζουν με μικρές πυραμίδες και στο στάδιο αυτό τα άνθη του λέγονται χτένια. Ο καρπός του είναι κάψα και έχει 8-10 σπόρια που περιβάλλονται από λευκές ίνες. Τεράστιες φυτείες βαμβακιού αντικρίζει κανείς στον κάμπο της Ροδόπης όπου σχεδόν με τα καπνά ανατολικού τύπου αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Έχει ο καιρός γυρίσματα το μεθερμηνευόμενο μειονέκτημα της περιοχής, το αγροτικό της προφίλ, είναι το εν δυνάμει πλεονέκτημά της αφού ωφελήθηκε όλη η αγορά πέρα από τις επιδοτήσεις, ενώ η εμπορική αξία που πλήρωσαν τα εκκοκκιστήρια πλησίασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κινήθηκε όλη η αγορά και ότι ο μόνος τομέας που έγιναν επενδύσεις με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και εφόδια συστήματα ποτίσματος κλπ ήταν ο αγροτικός και τα χρήματα των αγροτών που έπεσαν στην αγορά της Κομοτηνής.

Η εταιρία λοιπόν Θρακικά Εκκοκκιστήρια φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργία. «Στο τέλος της χρονιάς ελπίζουμε να το γιορτάσουμε με τον κόσμο που μας στηρίζει, ολοκληρώνοντας με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της φετινής σαιζόν εκφράζοντας με τον τρόπο μας τις ευχαριστίες και την εμπιστοσύνη των βαμβακοπαραγωγών στην εταιρίας μας», λέει στον «Χ» ο κ. Σταμάτης Κουρούδης.
Όσον αφορά την τιμή φέτος, η εκκίνηση έγινε με 0,40 το κιλό ενώ πέρυσι ήταν με Ο,50 και κατέληξαν στο 0,56 λεπτά. «Το που θα καταλήξουν φέτος ακόμη δεν το γνωρίζουμε αυτές τις ημέρες μόλις ξεκινήσει η μαζική διακίνηση του βαμβακιού που θα διαμορφώσει θα την ανάλογη εικόνα. Όσον αφορά την πληρωμή καταβάλλονται τα ποσά με επιταγή ημέρας κι έτσι δεν έχει κανένας αγρότης μα αντιμετωπίσει το παραμικρό ρίσκο αν οι τιμές πέσουν ή αν οι πωλήσεις δεν είναι καλές. Τα τελευταία χρόνια τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια επιδοτούν την μεταφορά ανάλογα με το πόσο κοντά είναι το σημείο παράδοσης κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν από τους παραγωγούς. Όσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βάμβακος είναι νωρίς να τα σχολιάσουμε θα πει ο κ. Κουρούδης που ελπίζει να μαζευτεί η μεγαλύτερη ποσότητα, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πάντως φέτος οι αγρότες μας είχαν αν αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στην σπορά τους με τις πλημμύρες και τις καταστροφές, ακολούθησε η περίοδος της ξηρασίας και στο τέλος εμφανίστηκε το πράσινο σκουλήκι, οπότε είναι λογικό φέτος να είναι πιο μειωμένες δυστυχώς στρεμματικές αποδόσεις. Ωστόσο όλοι ελπίζουν σε μια καλή τιμή στο βαμβάκι που θα διασφαλίσει στους αγρότες της περιοχής μας ένα καλό εισόδημα.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Το γεγονός ότι στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται ο Σταμάτης Κουρούδης ήταν το έναυσμα να γίνουν βήματα καινοτομίας και προωθητικές ενέργειες που άφησαν εποχή όπως η συνεργασία για το έγχρωμο βαμβάκι, για την βιομάζα, κλπ. Ο κ. Κουρούδης από τους πλέον επιτυχημένους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες με σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ και Διδακτορικό από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Δυτ. Βερολίνου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΒΕ Ροδόπης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος.

«Είμαστε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που πήρε ISO 14000 για το περιβάλλον και το πρώτο εκκοκκιστήριο το ISO 9000 για την ποιότητα. Έχουμε εξειδικευτεί σε ζητήματα για το περιβάλλον ενώ οργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παραγωγή βιολογικού βαμβακιού με την συμπαράσταση πολλών παραγωγών της περιοχής , Ακόμη ένας άλλος τομέας ήταν η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Για την συνολική μας οικολογική πολιτική πήραμε το πρώτο βραβείο όσον αφορά το περιβάλλον περιβάλλον. Μετείχαμε σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κλωστοϋφαντουργίας, όπως επίσης και με εταιρίες από την Πορτογαλία, το Βέλγιο την Γερμανία κλπ. Επίσης μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βάμβακος υλοποιήσαμε πρόγραμμα για την παραγωγή έγχρωμου βαμβακιού» μας ενημερώνει λακωνικά ο κ. Κουρούδης.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Η εταιρία πάντως συνεχίζει τον βηματισμό της αξιολογώντας την υφιστάμενη περίοδο έτσι ώστε να διασφαλίσει τα επόμενα βήματα, να ενισχύσει την θέση της στον κλάδο που περνά πλέον σε λίγα χέρια, ενώ φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά για λογαριασμό της το εκκοκκιστήριο του Έβρου ΣΥΝΕΚΚΟ, επεκτείνοντας στο γειτονικό νομό την παρουσία της. Όσον αφορά τα άλλα επενδυτικά σχέδια θα γίνουν με βάση την σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά από αξιολόγηση των συνθηκών.
ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ
Πέρσι η εταιρία δημιούργησε ένα κύκλο εργασιών ύψους 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε 14 εκατομμύρια ευρώ . Τις τρεις τελευταίες χρονιές της κρίσης είχε συνολικά κέρδη άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ! Λεπτομέρειες για τα οικονομικά στοιχεία που είναι ο καθρέφτης μιας μεγάλης εταιρίας δίνονται αναλυτικά στους ετήσιους ισολογισμούς της.
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια με στιβαρότητα και συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης τους πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια επενδύοντας στις καλές συνεργασίες με τον αγροτικό κόσμο κα κάνοντας τα δικά τους ανοίγματα στις διεθνείς αγορές με γνώμονα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
Μεγάλες στιγμές στο διάβα της παρουσίας των
ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ

▶ 1972 - Γεννιέται η πρώτη μικρή μονάδα για το βαμβάκι και χειροσυλλογής

▶ 1989 - δημιουργείται η πρώτη μεγάλη μονάδα μηχανοσυλλογής και το 1993 ακόμη μια μεγάλη μονάδα μηχανοσυλλογής ακριβώς δίπλα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

▶ 1994 - Δημιουργία με τα Κλωστήρια Ναούσης των Κλωστηρίων Ροδόπης στην ΒΙ.ΠΕ.

▶ 1995 - Δημιουργία σπορελαιουργείου

▶ 1999 - Ένταξη στο Όμιλο Κλωνατέξ

▶ 2000 - Εξαγορά της μεταξουργίας Τσιακίρη στο Σουφλί

▶ 2006 - Δημιουργία του πρώτου υπερσύγχρονου ιδιωτικού ΚΤΕΟ στη Ροδόπη

▶ 2007 - Εξαγορά από την οικογένεια Κουρούδη του συνόλου των μετοχών της εταιρίας

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter