Αδύναμη ζήτηση κρατά χαμηλά το βαμβάκι

Αδύναμη ζήτηση κρατά χαμηλά το βαμβάκι

A- A+

Μαζικές ρευστοποιήσεις από κερδοσκόπους σημειώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, οι οποίες πίεσαν λιγάκι την αγορά, με σκοπό την αποκόμιση κερδών.

Οι τιμές των συμβολαίων Δεκεμβρίου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις τιμές της νέας σοδειάς, κυμαίνονται γύρω από τα 70 σεντς/λίμπρα και ανάλογα με την πορεία του δολαρίου κάνουν μικρές διακυμάνσεις. Ο δείκτης του Λίβερπουλ (Δείκτης Α) για τη νέα σοδειά βρίσκεται στα 79,60 σεντς/λίμπρα, τιμή η οποία περιλαμβάνει και το κόστος μεταφοράς για προορισμούς της ¶πω Ανατολής.

Τα θεμελιώδη στοιχεία για τη νέα σοδειά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα όσον αφορά τις τιμές. Η ζήτηση από τα κλωστήρια για αργότερες παραδόσεις (αρχές της νέας σεζόν) παραμένει αδύναμη, ενώ προς το παρόν φαίνεται πως η παγκόσμια προσφορά ίνας θα είναι επαρκής. Οι πολύ καλές πωλήσεις/εξαγωγές των τελευταίων εβδομάδων, που ανακοινώνονται από το Αμερικανικό Υπουργείο, είναι θετικές για την αγορά αλλά αφορούν την τρέχουσα σοδειά.

Ελληνική αγορά

Λιγοστές πωλήσεις της φετινής σοδειάς σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στα επίπεδα των 78,50-80 σεντς/λίμπρα για τις καλές ποιότητες ελληνικού βαμβακιού. Αγοραστές ήταν κυρίως Τούρκοι κλώστες, οι οποίοι φαίνεται ότι χρειάζονται άμεσα βαμβάκι. Οι εμπορικοί οίκοι δύσκολα ακολουθούν αυτές τις τιμές, δεδομένου ότι τις θεωρούν μη ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές εναλλακτικών σοδειών.

Ο ζεστός καιρός ευνοεί τη νέα καλλιέργεια και τα βαμβάκια αναπτύσσονται ικανοποιητικά, σύμφωνα με παραγωγούς και εμπόρους. Οι αποδόσεις, βέβαια, θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Σχετικά με τις προπωλήσεις ελληνικού βαμβακιού, υπολογίζεται ότι σχεδόν 22.000 τόνοι έχουν ήδη δεσμευτεί. Οι τελευταίες δουλειές σημειώθηκαν σε κλειστές τιμές για τουρκικά κλωστήρια στα επίπεδα των 73 σεντς/λίμπρα επί αυτοκινήτου.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter