Ανοδικές εκτιµήσεις για τις εκτάσεις βάµβακος των ΗΠΑ

Ανοδικές εκτιµήσεις για τις εκτάσεις βάµβακος των ΗΠΑ

A- A+

Η αγορά αναµένει την έκθεση του Αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας στην οποία θα ανακοινωθεί η εκτίµηση για τις νέες εκτάσεις βάµβακος στις ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι θα έχουµε αύξηση στρεµµάτων, αλλά το ποσό της αύξησης ποικίλει. Βέβαιο νούµερο θεωρούνται τα 6,5 εκατ. στρέµµατα, όµως τελευταία κατόπιν της καλής απόδοσης των τιµών περισσότεροι παραγωγοί δείχνουν να πείθονται και η αγορά πλέον αναµένει ακόµα υψηλότερο νούµερο. Παράλληλα, στη φυσική αγορά η ζήτηση παραµένει δυνατή, ενώ η ισχυροποίηση του δολαρίου από τα πρόσφατα χαµηλά πιέζει τις τιµές των εµπορευµάτων.

Η ελληνική αγορά

Μοναδική παραφωνία για την ελληνική σοδειά αποτελεί το γύρισµα του δολαρίου στα επίπεδα του 1,08 έναντι του ευρώ. Οι τιµές που πιάνουµε για τα λίγα φετινά ποιοτικά αποθέµατα κυµαίνονται µεταξύ 6-7 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις χρηµατιστηριακές τιµές και φυσικά αγοραστές είναι µόνο όσοι χρειάζονται το βαµβάκι.

Προφανώς και πρόκειται για κάλυψη άµεσων αναγκών, γιΆ αυτό και πείστηκαν να πληρώσουν τις προσφορές µας. Για τη νέα σοδειά εκτιµάται πως οι προπωλήσεις έφτασαν τους 10.000 τόνους και οι τιµές για τα λευκά βαµβάκια βρίσκονται µεταξύ 4-5 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιµές του ∆εκεµβρίου ΅17.

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter