Ανοδική η έκθεση του USDA για το βαμβάκι, πωλήσεις συνιστούν οι αναλυτές
Ανοδική η έκθεση του USDA για το βαμβάκι, πωλήσεις συνιστούν οι αναλυτές

Ανοδική η έκθεση του USDA για το βαμβάκι, πωλήσεις συνιστούν οι αναλυτές

A- A+

Παπαδογιάννης Γιάννης

Η πρόσφατη έκθεση προσφοράς ζήτησης βάμβακος του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας USDA χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους αναλυτές ως ανοδική. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, όπως επίσης και το μέγεθος της παραγωγής, εντούτοις τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν.

Παράλληλα, στην παγκόσμια εικόνα ανακοινώθηκε μείωση παραγωγής (Ινδία, Πακιστάν), αρχικών και τελικών αποθεμάτων. Ως αποτέλεσμα και με τη βοήθεια της πτώσης του δολαρίου οι τιμές δοκιμάζουν τα υψηλά τους, δηλαδή τα 75 σεντς ανά λίμπρα. Εκεί φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή αντίσταση και γι’ αυτό το λόγο οι αναλυτές προτείνουν πωλήσεις ή κλεισίματα τιμών σε αυτά τα επίπεδα.

Η ελληνική αγορά

Οι πωλήσεις της εβδομάδας δεν ήταν μεγάλες σε ποσότητα, αλλά ικανές στο να διατηρήσουν τις τιμές μας σε υψηλά επίπεδα. Η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος (έστω και επιλεκτικού) έδωσε τη δυνατότητα στους εκκοκκιστές να πιάσουν τα 80 σεντς ανά λίμπρα, ενώ παράλληλα υπάρχουν ανοιχτά συμβόλαια που ήδη σήμερα πιάνουν κάτι καλύτερο.

Αγοραστές ήταν κυρίως οι εμπορικοί οίκοι ή μικροί έμποροι, ενώ οι κλώστες δεν πείθονται από την πρόσφατη χρηματιστηριακή άνοδο και περιμένουν τις τιμές να επιστρέψουν προς τα 70 σεντς για να αγοράσουν.

Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter