Ανοδικό ξέσπασμα στην αγορά βάμβακος

Ανοδικό ξέσπασμα στην αγορά βάμβακος

A- A+

Σε μίνι ράλι οδήγησαν τις τιμές βάμβακος οι αγορές αμερικανικής σοδειάς από την Κίνα σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου.

Και ενώ η πρόσφατη αμερικάνικη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάμβακος χαρακτηρίστηκε ως ουδέτερη για τη χρηματιστηριακή αγορά, αντιθέτως, υπήρξε μεγάλη έκπληξη κατά την ανακοίνωση των εξαγωγών αμερικανικής σοδειάς της προηγούμενης εβδομάδας. Η Κίνα αγόρασε μεγάλες ποσότητες φετινής σοδειάς (σχεδόν 800.000 δέματα), με σκοπό να ενισχύσει τα κρατικά της αποθέματα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου και την επικείμενη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου, πυροδότησαν την αγορά και ανέβασε τις τιμές συμβολαίων Ιουλίου μέχρι τα 89,50 σεντς/λίμπρα! Δηλαδή σε μία εβδομάδα σημειώθηκε άνοδος 11,5 σεντς/λίμπρα. Κατόπιν της ανόδου σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών, οι οποίες διόρθωσαν ξανά λίγο την αγορά. Αναλυτές και επενδυτές είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που πιστεύουν πως η αγορά θα ανέβει, διότι υπάρχει ακόμα αρκετή ζήτηση, οι αμερικανικές εκτάσεις είναι μειωμένες λόγω πτώσης των τιμών σε σχέση με πέρυσι και λόγω της ξηρασίας σε σημαντικές περιοχές. Αντίθετα, άλλοι θεωρούν πως θα πιεστεί η αγορά, καθώς θα υπάρξει επαρκής προσφορά παγκοσμίως τη νέα σεζόν.

Ελληνική αγορά

Λιγοστά αποθέματα της φετινής σοδειάς πωλούνται σε επίπεδα μεταξύ 76-80 σεντς/λίμπρα επί αυτοκίνητου ανάλογα ποιότητας. Αγοραστές είναι μόνο όσοι χρειάζονται βαμβάκι άμεσα και οι ποσότητες είναι συνήθως μικρές. Τα τουρκικά κλωστήρια παρουσιάζουν μια δυναμική, αλλά αρκετές φορές περισσότερο «κουβεντιάζουν» τιμές παρά πληρώνουν. Παράλληλα, οι εμπορικοί οίκοι είναι επικεντρωμένοι στη στρατηγική για τη νέα σοδειά και κατΆ εξαίρεση αγοράζουν φετινά βαμβάκια.

Η καλλιέργεια πλέον εξελίσσεται ομαλά και όλοι ευελπιστούν σε ένα ζεστό καλοκαίρι δίχως προβλήματα, ώστε οι αποδόσεις να είναι καλύτερες των περσινών. Αναφορικά με τις τιμές, οι τελευταίες πωλήσεις που σημειώθηκαν σε ανοιχτές τιμές κυμάνθηκαν στο 1 σεντ/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου 2012. Ορισμένοι εκκοκκιστές, βλέποντας την αγορά να ανακάμπτει και να πλησιάζει τα 75 σεντς/λίμπρα, προσανατολίζονται να κλείσουν τις τιμές μέρους των ανοιχτών συμβολαίων τους.

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter