Οι χρηματιστηριακές τιμές παρουσιάζουν διορθωτικές τάσεις χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Μάλιστα όποτε η αγορά πέφτει κάτω από τα 84 σεντς/λίμπρα, εμφανίζονται αρκετοί αγοραστές στηρίζοντας το χρηματιστήριο.
Γενικότερα η πλειονότητα των εμπορευμάτων ήταν πτωτική αυτή την εβδομάδα ως επακόλουθο των ειδήσεων για επιδείνωση της πορείας της κινεζικής οικονομίας. Στο βαμβάκι όμως έχουμε κάποια νέα που είναι ενθαρρυντικά για τις τιμές. Οι πωλήσεις αμερικανικής και αυστραλιανής σοδειάς συνεχίζονται σε μεγάλες ποσότητες. Η Βραζιλία αλλά και η Ινδία θα χρειαστεί να γίνουν εισαγωγείς ίνας στο προσεχές διάστημα λόγω έλλειψης βάμβακος. Μάλιστα η έλλειψη βραζιλιάνικου προϊόντος (ανταγωνιστική σοδειά με την ελληνική) μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τις τιμές μας για τη φετινή σοδειά αλλά και τη βάση για τα ανοιχτά συμβόλαια της επόμενης παραγωγής.
Ελληνική αγορά
Η άρση απαγόρευσης εισαγωγής ίνας στην Αίγυπτο έφερε νέα ζήτηση για τη σοδειά μας αλλά δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν ζητήσεις από μια αγορά που δεν είναι παραδοσιακός μας πελάτης, τη Βραζιλία, όπου οι έμποροι προσπαθούν να καλύψουν το κενό στην ίνα με ελληνικά βαμβάκια. Οι πρόσφατες τιμές για τις λιγοστές ποσότητες που υπάρχουν κυμαίνονται στα 95 σεντς επί αυτοκινήτου.
Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εμπορικών οίκων για το σύστημα των φετινών φορτώσεων. Τα παράπονα από τους τελικούς καταναλωτές έσπασαν κάθε ρεκόρ, ενώ αρκετοί έμποροι τονίζουν πως τυγχάνουν χειρότερης μεταχείρισης από μερικούς εκκοκκιστές σε σχέση με τις απευθείας πωλήσεις σε κλώστες.
Παπαδογιάννης Γιάννης