Απορίες αφήνει η διεθνής εικόνα στο βαμβάκι

Απορίες αφήνει η διεθνής εικόνα στο βαμβάκι

A- A+

Από τα μέσα Μαΐου το βαμβάκι βρίσκεται σε πτώση, κυρίως όμως όσον αφορά τις τιμές της φετινής σοδειάς (συμβόλαια Ιουλίου).

Για τον Δεκέμβρη που αντικατοπτρίζει την νέα σοδειά η μείωση είναι μικρότερη (3 σεντς/λίμπρα). Οι ειδήσεις για πτώση της κατανάλωσης και μείωση της ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας πίεσαν το βαμβάκι με τις τιμές Ιουλίου να φθάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου. Αρνητικά για τις τιμές ήταν και τα στοιχεία περί βελτίωσης του καιρού στις ΗΠΑ. Η σοδειά ξεκίνησε υπό άσχημες συνθήκες αλλά κατόπιν βελτιώθηκε εφησυχάζοντας τους παραγωγούς. Διανύουμε μια εποχή στασιμότητας, ενώ διφορούμενες ειδήσεις περί καιρού επηρεάζουν το χρηματιστήριο και προς τις δύο κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά για την κατανάλωση της Κίνας πιέζουν την αγορά.

Ελληνική αγορά

Η μείωση των τιμών του χρηματιστηρίου δεν άφησε περιθώρια για νέες πωλήσεις στην φετινή αλλά και στην νέα σοδειά.
Τόσο οι εμπορικοί οίκοι όσο και οι εκκοκκιστές βλέποντας το χρηματιστήριο να διορθώνει ατόνησαν το ενδιαφέρον τους για νέες πράξεις και προτίμησαν να αναμένουν την ισορροπία της αγοράς προτού αναθεωρήσουν την στρατηγική τους. Θα περίμενε κανείς πως τώρα που οι τιμές Δεκεμβρίου πιέστηκαν η βάση για τα ανοιχτά συμβόλαια της νέας σεζόν θα ανέβαινε, αλλά η ζήτηση από τους τελικούς καταναλωτές δεν το επέτρεψε αυτό.
Οι τιμές των εμπορικών οίκων για λευκά βαμβάκια εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα των 3-4 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου 13.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter