Αποτιμώντας την εκκοκκιστική περίοδο 2015-16

Αποτιμώντας την εκκοκκιστική περίοδο 2015-16

A- A+

Η φετινή χρονιά ήταν μια κακή χρονιά για το βαμβάκι. Υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα παρήγαγε μόνο τα δύο τρίτα της ποσότητας που παράχθηκαν ένα χρόνο πριν. Αυτό έχει πολλές αρνητικές συνέπειες κυρίως στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στην οικονομία του βαμβακιού (εκκοκκιστήρια, έμποροι-εξαγωγείς, γεωργικά εφόδια κλπ). Επίσης είναι πολύ κακό και για τις εξαγωγές της χώρας.

Και στη Θράκη η κατάσταση ήταν εξίσου άσχημη. Εδώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί ήταν η δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα χρόνο πριν, πάρα πολλά χωράφια έμειναν αμάζευτα γιατί για μήνες ήταν πλημμυρισμένα, ενώ και μεγάλες εκτάσεις είχαν χτυπηθεί από χαλάζι. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι από φέτος οι αγρότες έχουν αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα. Και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού στη Θράκη απασχολείται στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στο βαμβάκι, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της περιοχής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της μειωμένης παραγωγής τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ, ο leader της περιοχής, διατήρησαν το μερίδιο τους στην αγορά, παραλαμβάνοντας πάνω από 50% του βαμβακιού της Θράκης. Μάλιστα ήταν τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα, που όταν ο αγρότης πήγαινε το βαμβάκι του έφευγε πληρωμένος με επιταγή ημέρας, ενώ καταβάλαμε στους αγρότες το 100% του ΦΠΑ. Αυτές τις μέρες άλλωστε πληρώνουμε στους βαμβακοπαραγωγούς και τα μεταφορικά (επίσης με ΦΠΑ). Έχοντας μια πολύ υγιή οικονομική διάρθρωση, όντας σε θέση να εξυπηρετούμε όλες μας τις υποχρεώσεις προς Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές κλπ, και αποτελώντας μία από τα 3-4 ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι πιο μεγάλοι και σοβαροί αγοραστές του Ελληνικού βαμβακιού, αποτελούμε εγγύηση και σιγουριά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θράκης.

Παρ’ όλα αυτά δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας βρίσκεται σε μια καμπή και τα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι κρίσιμα, μιας και αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί σκέπτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Θεωρούμε υποχρέωση μας, τους αγρότες που 43 χρόνια τώρα μας στηρίζουν, να τους βοηθήσουμε με διάφορες ενέργειες όπως:

  • ·         Βοήθεια στη προμήθεια εφοδίων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μέσω ευέλικτων προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας.
  • ·         Δίνουμε προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο βαμβάκι με ειδικές ποικιλίες και παραγωγής με βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές. Επίσης επιβράβευση των αγροτών, που προσκομίζουν καλύτερη ποιότητα.
  • ·         Δυνατότητα στους αγρότες για μια πιο ευέλικτη πολιτική τιμολόγησης του προϊόντος τους.

Οι προϋποθέσεις για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο φαίνονται καλές. Ο καιρός βοήθησε ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες φροντίδες στα χωράφια. Όλοι μαζί οι άνθρωποι του βαμβακιού μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε η επόμενη χρονιά να είναι πραγματικά καλή.

ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter