Πως είναι φέτος οι τιμές του βαμβακιού;
Φέτος ξεκινήσαμε με 45 λεπτά το κιλό. Πέρυσι είχαμε ξεκινήσει με 46, που πολύ γρήγορα έγιναν 48. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα ανεβούν και φέτος και μέχρι που.
Δυστυχώς δεν είναι αυτές που θα θέλαμε ώστε οι αγρότες να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα και κατ΄ επέκταση να καλλιεργήσουν και του χρόνου περισσότερο βαμβάκι.
Η χρηματιστηριακή πτώση της τιμής σε σύγκριση με πέρυσι οφείλεται σε δύο λόγους: 1. Οι καλές τιμές του βαμβακιού πέρυσι συγκριτικά με τα άλλα αγροτικά προϊόντα, οδήγησε στο να σπαρθούν φέτος παγκόσμια 30 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα με βαμβάκι από ότι πέρυσι. Αυτό ασκεί πίεση στις τιμές. Από την άλλη και επειδή το βαμβάκι πουλιέται σε δολάρια, η πτώση του δολαρίου στην ισοτιμία του με το Ευρώ οδήγησε σε παραπέρα μείωση της τιμής.
Εσείς τι κάνετε σαν επιχείρηση για την βελτίωση της τιμής;
Από πέρυσι, πρώτοι στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε στους βαμβακοπαραγωγούς δυνατότητες για να έχουν μια καλύτερη τιμή. Όχι με ιδιαίτερες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (που μεταξύ μας είναι κοροϊδία, γιατί ότι δίνεται ως «έξτρα» κόβεται από την τιμή), αλλά παρέχοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να έχουν ένα βαμβάκι με μεγαλύτερη αξία, που να την απολαμβάνουν οι ίδιοι. Πως; Με αρκετούς τρόπους:
Αξία παίρνει το βαμβάκι όταν είναι καλής ποιότητας και πιστοποιημένο. Έτσι έχουμε την πιστοποίηση Fibermax, όπου ο αγρότης παίρνει επιπλέον 4 ευρώ ανά στρέμμα, και την πιστοποίηση ELPIDA, όπου ο αγρότης παίρνει 1 λεπτό στο κιλό επιπλέον.
Αξία παίρνει το βαμβάκι όταν έχει μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα (περίπου 1,5 λεπτό το κιλό για κάθε 1% επιπλέον σε ίνα). Έτσι καθιερώσαμε την εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών. Δημιουργήθηκαν κάποιες άτυπες ομάδες παραγωγών που θα εκκοκκίσουν για λογαριασμό τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση σε ίνα, τόσο μεγαλώνει η διαφορά τιμής από τα κοινά βαμβάκια. Γίνεται για πρώτη χρονιά αλλά τα μηνύματα από τις πρώτες εκκοκκίσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι θα πάρουν πολύ καλή τιμή.
Αλλά εκεί που γίνεται η μεγάλη διαφορά στην τιμή, είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους παραγωγούς να κλείνουν την τιμή όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο της συλλογής και εκκόκκισης του βαμβακιού. Στην περίοδο της συλλογής, παγκόσμια προσφέρεται πολύ βαμβάκι και οι τιμές είναι πιεσμένες.
Η μεγάλη διακύμανση της τιμής του χρηματιστηρίου οδηγεί αναγκαστικά σε μεγάλη διακύμανση και της τιμής του συσπόρου βαμβακιού που παράγουν οι αγρότες μας. Για την περυσινή χρονιά η διακύμανση ήταν από 38 λεπτά ως 57. Αλλά και φέτος μέχρι στιγμής από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα είχαμε διακύμανση από 40 ως 51 λεπτά.
Εμείς το ξεκινήσαμε πέρυσι και η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα θετική για κάτι τόσο καινούργιο. Για 18% του βαμβακιού που πήραμε, οι τιμές κλείστηκαν μέσω της χρηματιστηριακής αξίας σε τιμές αρκετά πάνω από αυτές που δίναμε την εποχή της συγκομιδής.
Έτσι υπήρξαν παραγωγοί που πληρώθηκαν με 57 λεπτά, περισσότεροι με 56 και πάρα πολλοί με 53-55. Έτσι πιστεύουμε ότι δώσαμε τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Και επαναλαμβάνουμε, όχι με ιδιαίτερες συμφωνίες, όχι σε όσους είναι «μεγάλοι παραγωγοί», αλλά σε όσους επέλεξαν, μικροί ή μεγάλοι, να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουμε.
Φέτος αυτό γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Όσοι το έκαναν πέρυσι το κάνουν ΟΛΟΙ και φέτος, άρα ήταν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, και κοντά σε αυτούς που λειτούργησαν πέρυσι πιλοτικά, πολλοί περισσότεροι φέτος.
Ήδη όταν τον Μάρτιο χρηματιστήριο βάμβακος και δολάριο ήταν υψηλά αρκετοί έκλεισαν τιμές πολύ καλύτερες από τις σημερινές.
Αλλά και όσοι τότε δεν το αντιλήφθηκαν, το κάνουν σήμερα με την άλλη δυνατότητα που τους δίνουμε: Έχοντας ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ την τρέχουσα τιμή, μπορούν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου να παρακολουθούν την χρηματιστηριακή τιμή και αν αυτή ανεβαίνει να πάρουν αυτήν. Αλλιώς έχουν την εγγυημένη που πήραν οι υπόλοιποι. Πέρυσι η άνοδος μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ήταν 5 λεπτά επιπλέον. Το τι θα γίνει φέτος δεν το ξέρουμε βέβαια.
Θέλουμε να τονίσουμε όμως ότι κάποιοι που έκαναν χρήση όλων των δυνατοτήτων, δηλαδή έκλεισαν έγκαιρα την τιμή, είναι σε πιστοποίηση Fibermax ή ELPIDA και εκκοκκίζουν για λογαριασμό τους, θα πάρουν πάνω από 60 λεπτά. Κάτι που με τις σημερινές συνθήκες στην υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε να το ονειρευτούν δεν μπορούν.
Πολύ πρωτοποριακά ακούγονται όλα αυτά...
Ακούγονται αλλά δεν είναι. Είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλοι οι Αμερικανοί και Αυστραλοί βαμβακοπαραγωγοί: Βγάζουν ποιοτικό βαμβάκι, εκκοκκίζουν για λογαριασμό τους κλείνουν τιμές μέσω χρηματιστηρίου (δεν θα ακούσετε ποτέ «αυτήν την τιμή παίρνουν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία»). Σε αυτούς πρέπει να προσανατολιστούμε και όχι στο πως γίνεται το εμπόριο στο Πακιστάν ή την Αφρική.
Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"