Βαμβακοπαραγωγοί στη Ροδόπη βάζουν τέλος στην αλόγιστη χρήση νερού και λιπασµάτων
Βαμβακοπαραγωγοί στη Ροδόπη βάζουν τέλος στην αλόγιστη χρήση νερού και λιπασµάτων

Βαμβακοπαραγωγοί στη Ροδόπη βάζουν τέλος στην αλόγιστη χρήση νερού και λιπασµάτων

A- A+

Bικτωρία Αποστολοπούλου

Ευφυής βαμβακοκαλλιέργειαΠαραγωγοί του Νομού Ροδόπης εξηγούν πώς μπορεί να σταματήσει η αλόγιστη χρήση νερού και λιπασμάτων

Μέχρι τώρα ποτίζαμε και λιπαίναμε το βαμβάκι μας ανεξέλεγκτα. Χρησιμοποιούσαμε λάθος τύπο λιπάσματος σε λανθασμένη ποσότητα, ενώ η χρήση του νερού γινόταν αλόγιστα», παραδέχεται στην «ΥΧ» ο Κώστας Κεραμάρης, παραγωγός βαμβακιού στον Νομό Ροδόπης, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2018 έχει αλλάξει τον τρόπο που καλλιεργεί, αφού γνωρίζει, πλέον, τι ακριβώς χρειάζεται η καλλιέργειά του. Ο Κώστας έδωσε την ευκαιρία στο χωράφι του να δείξει το ίδιο τις ανάγκες του και τις ελλείψεις που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δώσει ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό προϊόν.

Μεσολαβητής ανάμεσα στο χωράφι και τον Κώστα είναι, από τον Απρίλιο, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, μέσω του οποίου ο παραγωγός βαμβακιού χρησιμοποιεί τα σωστά λιπάσματα στην κατάλληλη ποσότητα, ενώ έχει μειώσει τη χρήση του νερού. «Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, στην καλλιέργειά μου χρησιμοποιούσα ένα λίπασμα, δεν έκανα επιφανειακή λίπανση, ενώ έριχνα τα κιλά εμπειρικά.

Αφού πραγματοποιήθηκε η εδαφολογική ανάλυση από την ομάδα του gaiasense, διαπιστώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη ότι τα εδάφη είχαν έλλειψη σε στοιχεία όπως το βόρειο, το άζωτο και ο φώσφορος. Έτσι, άλλαξα τα πάντα που αποδείχθηκαν πως δεν βοηθούσαν την καλλιέργειά μου. Αγόρασα το σωστό λίπασμα και έριξα τα κιλά που απαιτούνταν κάθε φορά», τονίζει ο Κώστας. Οι συμβουλές για τη σωστή λίπανση του βαμβακιού προέρχονται από γεωπόνους των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, που συνεργάζονται με την ομάδα του gaiasense. Όπως αναφέρει ο βαμβακοκαλλιεργητής, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στηρίζουν τους παραγωγούς της περιοχής που χρησιμοποιούν το σύστημα, ενώ η ημερίδα που είχαν διοργανώσει σε συνεργασία με την ομάδα του gaiasense, με θέμα «Εφαρμογή συστήματος ευφυούς γεωργίας στη βαμβακοκαλλιέργεια», στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει τη χρήση του συστήματος ο Κώστας.

Πότισμα

«Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα και σε άλλους παραγωγούς να εγκαταστήσουν το σύστημα gaiasense, καθώς το κόστος είναι μικρό και τα οφέλη ανταποδοτικά, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μείωση της σπατάλης νερού στην καλλιέργεια», τονίζει ο Κώστας, ο οποίος παραδέχεται πως μέχρι τώρα δεν γνώριζε πότε πρέπει να γίνει ο κύκλος του νερού και πόση ποσότητα νερού χρειαζόταν η καλλιέργεια. «Πλέον, μέσω των μηνυμάτων που έρχονται στο κινητό, πηγαίνουμε πιο μεθοδικά, ενώ δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση».

Τη μείωση, όμως, του νερού στην καλλιέργεια βαμβακιού έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει και ο Ερτζάν Χουσεΐν από τη Γλυφάδα Ροδόπης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στην εκμετάλλευσή του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Ύπαιθρο Χώρα», «εμένα μου ήρθε μήνυμα για να ξεκινήσω το πότισμα με 30 κυβικά νερού το στρέμμα, ενώ περιμένω πάλι το επόμενο μήνυμα για να ποτίσω. Με τη διαδικασία αυτή, γνωρίζω την κατάλληλη ώρα και την απαιτούμενη ποσότητα νερού που πρέπει να ρίξω». Ο λόγος που ο Ερτζάν αποφάσισε να προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος ήταν πως, κατά τη γνώμη του, οι παραγωγοί στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούν με τις πατροπαράδοτες πρακτικές και να περάσουν σε καινούργια συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε Ευρώπη και Αμερική. «Η πολιτεία μάς επιδοτεί για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να είμαστε ανταγωνιστικοί και το συγκεκριμένο σύστημα είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευφυή γεωργία για να δώσουμε και ένα παράδειγμα στα νέα παιδιά που μπαίνουν στον αγροτικό τομέα, πως η αγροτική παραγωγή δεν πρέπει πλέον να βασίζεται σε αυτά που μάθαμε από τους παππούδες μας. Πρέπει να βασιστεί σε καινούργια συστήματα και μοντέρνους τρόπους καλλιέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσω της προτροπής του Σταμάτη Κουρούδη, προέδρου των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, αποφάσισα να εγκαταστήσω το σύστημα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ερτζάν.

Πρόληψη ζιζανίων και ασθενειών

Εκτός, όμως, από τη λίπανση και την άρδευση και οι δύο παραγωγοί επεσήμαναν πως μπορούν πλέον να έχουν ειδοποίηση για τυχόν ζιζάνια ή έντομα που απειλούν την καλλιέργεια και την παραγωγή. Ο Ερτζάν αναφέρει συγκεκριμένα πως, «εκτός από την ειδοποίηση μέσω μηνυμάτων, δύο φορές την εβδομάδα περνούν από τα χωράφια δύο γεωπόνοι για να ελέγξουν τις καλλιέργειες».

Προώθηση προϊόντων

Το σύστημα και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί δεν αλλάζουν προς το καλύτερο μόνο τις καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και την αξία των προϊόντων. «Οι αγοραστές θέλουν βαμβάκι με ποιοτική ίνα και ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι η στοχευμένη λίπανση και άρδευση που επιτυγχάνονται μέσω του συστήματος και οι οποίες μπορούν να δώσουν καλύτερη τιμή για τα προϊόντα σου», καταλήγει ο Ερτζάν.

Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter