Βρήκε αντίσταση και ανέκαμψε το βαμβάκι

Βρήκε αντίσταση και ανέκαμψε το βαμβάκι

A- A+

Όπως αναμενόταν, η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε μόλις οι τιμές έφτασαν στα 65 σεντς ανά λίμπρα, επιστρέφοντας στα 75 σεντς, σε πέντε συνεδριάσεις! Τα 65 σεντς είχαν θεωρηθεί από τους αναλυτές ισχυρό σημείο αντίστασης στην πτώση και ευτυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η ανάκαμψη όμως δεν ήταν μόνο τεχνική, καθώς η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού βοήθησε χρηματοοικονομικά την τοπική κλωστοϋφαντουργία. Ως αποτέλεσμα σημειώθηκε αύξηση και στη ζήτηση του φυσικού προϊόντος. Μάλιστα, όταν ανέβαινε η αγορά, σε αρκετές περιπτώσεις η ενίσχυση της ζήτησης έγινε απότομα καθώς οι κλώστες φοβήθηκαν ότι δεν θα προλάβουν τις χαμηλές τιμές.
Οι περισσότεροι εμπορικοί οίκοι χαρακτηρίζουν την αγορά αδύναμη και μάλλον πτωτική. Οι παραγωγές σε βασικές χώρες πηγαίνουν καλά προς το παρόν και επομένως θα υπάρχει επάρκεια βάμβακος στη νέα σεζόν, ενώ η παγκόσμια οικονομική αστάθεια δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της κατανάλωσης ίνας τους επόμενους μήνες.

Ελληνική αγορά

Τα λιγοστά αποθέματα της φετινής σοδειάς πωλούνται με αργούς ρυθμούς, και κυρίως σε τουρκικά κλωστήρια που χρειάζονται άμεσα βαμβάκι. Οι τιμές που ακούστηκαν για καλές ποιότητες κυμαίνονταν στα 77-80 σεντς ανά λίμπρα επί αυτοκινήτου. Η αύξηση της προσφοράς αμερικανικού (κατόπιν παλιότερων ακυρώσεων) και βραζιλιάνικου βάμβακος κάνουν τις τιμές της ελληνικής σοδειάς μη ανταγωνιστικές στις αγορές της Ανατολής.
Σχετικά με τη νέα σοδειά, η βελτίωση του καιρού σαφώς και βοηθάει τα χωράφια αν και η ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τις έντονες βροχοπτώσεις είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες. Όσον αφορά τις τιμές, λιγοστοί εμπορικοί οίκοι ήταν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι πλέον πρόσφατες πωλήσεις ανοιχτών συμβολαίων σημειώθηκαν σε επίπεδα περίπου 1 σεντ/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου 2012.

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter