Το κλείσιμο του χρηματιστηρίου βάμβακος

EUR/US$ 1.1554
Ημερήσια νέα Βαμβακιού
Το ράλι του βαμβακιού κρατά στο μεσημέρι
Την Τετάρτη, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου (CTZ26) έκλεισε στα 83,02 σεντς, με άνοδο 56 μονάδων, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά σε νέο πολύμηνο υψηλό στα 84,08 σεντς — επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί από τα μέσα Μαΐου. Το τελικό κλείσιμο διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, περίπου στο μέσο του ημερήσιου εύρους. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ισχυρός, με περίπου 62.000 συμβόλαια futures να αλλάζουν χέρια, ενώ σημειώθηκε και αυξημένη δραστηριότητα στα δικαιώματα προαίρεσης, με πάνω από 24.500 συμβόλαια options. Η αγορά βρίσκεται σε ανοδική τάση από τα χαμηλά του Ιουνίου, με τους κερδοσκόπους να συνεχίζουν να χτίζουν καθαρές θέσεις υπέρ της ανόδου· χθες προστέθηκαν σχεδόν 5.000 νέα ανοιχτά συμβόλαια, επιβεβαιώνοντας την είσοδο νέων επενδυτών που ποντάρουν στην άνοδο. Ανάμεσα στους παράγοντες που στηρίζουν το ράλι είναι οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στο δυτικό Τέξας, καθώς και η συνεχιζόμενη κινεζική δημοπρασία κρατικών αποθεμάτων, η οποία προχωρά σταθερά με πωλήσεις περίπου 8.000 τόνων ημερησίως, επιβεβαιώνοντας την υποκείμενη ζήτηση. Στο μέτωπο των φυσικών αγορών, καταγράφηκαν νέα φιξαρίσματα παραγωγών, κυρίως σε βραζιλιάνικο, αυστραλέζικο και δυτικοαφρικανικό βαμβάκι, με τις ΗΠΑ να αρχίζουν σταδιακά να ενεργοποιούνται ξανά. Το κόστος κάλυψης των εξόδων για τους Αμερικανούς παραγωγούς παραμένει γύρω στα 85 σεντς, γεγονός που κρατά τη νέα πωλητική δραστηριότητα περιορισμένη. Αντίθετα, οι αγορές από κλωστήρια ήταν πιο περιορισμένες, με πολλά κλωστήρια να παραμένουν ακάλυπτα για μέρος των άμεσων αναγκών τους και να αναμένουν επιστροφή των τιμών πιο κοντά στα 80 σεντς για νέες αγορές. Οι υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων κινήθηκαν πτωτικά μετά τα νέα για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, κάτι που έδωσε ώθηση και στις μετοχές προς νέα πολυεβδομαδιαία υψηλά — το βαμβάκι κινήθηκε αντίθετα προς αυτή την τάση.
Η ισχυρότερη ζήτηση και η άνοδος στο εξωτερικό στηρίζουν τις τιμές βαμβακιού στη Βραζιλία
DatamarNews (μέσω Cepea/Esalq): Οι τιμές βαμβακιού στη Βραζιλία παρέμειναν σταθερές, στηριζόμενες από ισχυρότερη αγοραστική δραστηριότητα στη φυσική αγορά και την άνοδο των διεθνών τιμών. Στις 28 Ιουλίου, ο δείκτης Cepea/Esalq βαμβακιού διαμορφώθηκε στα R$4,1626 ανά λίμπρα, με άνοδο 0,96% τον μήνα. Οι αγοραστές επιδιώκουν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους, ενώ οι πωλητές —ιδίως όσοι διαθέτουν παρτίδες υψηλότερης ποιότητας— κρατούν σταθερές τις ζητούμενες τιμές τους, με ορισμένους αγοραστές να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, στηρίζοντας την ανάκαμψη. Η ρευστότητα παραμένει περιορισμένη λόγω διαφωνιών μεταξύ αγοραστών και πωλητών, ενώ οι ακόμη μέτριες πωλήσεις έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κρατούν επιφυλακτικά τα κλωστήρια απέναντι σε νέες αγορές βαμβακιού.
Πηγή: DatamarNews
Έκκληση στους παραγωγούς για βελτίωση της ποιότητας βαμβακιού
Daily News (Τανζανία): Το Συμβούλιο Βάμβακος της Τανζανίας κάλεσε τους παραγωγούς στη Μουάνζα να προετοιμάζουν έγκαιρα τα χωράφια τους και να τηρούν τα πρότυπα ποιότητας, καθώς πάνω από το 70% του βαμβακιού της χώρας εξάγεται. Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου, Dotto Ntumba, δήλωσε ότι η ποιότητα υποχωρεί επειδή ορισμένοι παραγωγοί και αγοραστές αναμειγνύουν το βαμβάκι με ξένα υλικά όπως νερό και άμμο, με αποτέλεσμα πάνω από το 75% του βαμβακιού της χώρας να πωλείται σε μειωμένες τιμές διεθνώς. Το βαμβάκι της Τανζανίας ταξινομείται σε επτά ποιοτικές κατηγορίες, με τις TANG και GANY+1/2 να επιτυγχάνουν τις υψηλότερες τιμές και το GANY να αποτελεί το σημείο αναφοράς για την παγκόσμια τιμολόγηση· οι κατηγορίες κάτω από το GANY πωλούνται με έκπτωση. Ο Ntumba ανέφερε ότι οι εκθέσεις Nane Nane αποτελούν σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης των παραγωγών για το πώς η επιμόλυνση επηρεάζει τις τιμές που λαμβάνουν.
Πηγή: Daily News (Τανζανία)
Κένυα: Μια νέα σοδειά ελπίδας — Το Bt βαμβάκι αναζωογονεί το Λάμου
AllAfrica: Το γενετικά τροποποιημένο Bt βαμβάκι αναζωογονεί τον κλάδο στην κομητεία Λάμου της Κένυας, η οποία παράγει πλέον περίπου το 60% του βαμβακιού της χώρας. Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν από 300-500 κιλά ανά acre με τις συμβατικές ποικιλίες σε πάνω από 1.500 κιλά ανά acre με το ανθεκτικό στα παράσιτα Bt βαμβάκι, ενώ ο αριθμός των παραγωγών αυξήθηκε από λιγότερους από 3.000 πριν το 2019 σε πάνω από 15.000 σήμερα. Η παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατ. κιλά την περασμένη σεζόν, με στόχο τα 9 εκατ. κιλά φέτος. Το Λάμου προμηθεύει έξι κλωστήρια, ενώ νέα μονάδα της Thika Cloth Mill αναμένεται να επεξεργάζεται περίπου 56 τόνους σύσπορου βαμβακιού ημερησίως. Η ελάχιστη τιμή αγοράς είναι 72 σελίνια Κένυας/κιλό, αν και ο σπόρος Bt παραμένει ακριβός (4.000-4.500 σελίνια/κιλό), με την περιορισμένη διαθεσιμότητά του να συνεχίζει να αναχαιτίζει την ευρύτερη υιοθέτησή του.
Πηγή: AllAfrica