Διάλειμμα μέχρι νεωτέρας από το πεντάμηνο ράλι

Διάλειμμα μέχρι νεωτέρας από το πεντάμηνο ράλι

A- A+

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ πίεσε λιγάκι τις τιμές στο βαμβάκι, οι οποίες όμως κινούνται σε ένα στενό εύρος χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Έλλειψη νέων υπήρξαν και αρκετές ρευστοποιήσεις κερδοσκόπων οι οποίες πίεσαν τις τιμές κυρίως του Ιουλίου.

Για τις τιμές Δεκεμβρίου (νέα σοδειά) δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές. Γεγονός είναι πως δεν υπάρχουν σημαντικά θεμελιώδη στοιχεία που μπορούν να φέρουν έντονες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο. Σίγουρα όμως όποτε οι τιμές δοκιμάζουν τα χαμηλά τους, εμφανίζεται στήριξη από την αυξημένη ζήτηση. Μην ξεχνάμε πως το βαμβάκι είχε σημειώσει πέντε μήνες ράλι φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα ενδεκάμηνου (Ιούλιος 94,20 σεντς/λίμπρα) στα μέσα Μαΐου επομένως ένα διάλλειμα ήταν αναμενόμενο.

Ελληνική αγορά

Η νέα καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, αν και θα ήταν προτιμότερο να είχε βρέξει λιγάκι περισσότερο. Το ότι δεν είχαμε επανασπορές μπορεί να σημαίνει πως η σοδειά, εφόσον ο καιρός βοηθήσει, θα είναι ελαφρός πιο πρώιμη. Επίσης τα στρέμματα μπορεί να έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με πέρσι, αλλά εφόσον οι αποδόσεις είναι καλύτερες από τις απογοητευτικές φετινές, η μείωση στην παραγωγή μπορεί να είναι τελικά μικρότερη από 15%. Οι τιμές της νέας σοδειάς βρίσκονται στα επίπεδα των τριών με τεσσάρων σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές του Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί νέες πωλήσεις τελευταία.

Στην φετινή σοδειά οι τελευταίες πωλήσεις έγιναν σε Αιγύπτιους κλώστες για καλές ποιότητες, ενώ τα πιο χαμηλά βαμβάκια πωλούνται στην Τουρκία.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter