Δυναμική από την έλλειψη βραζιλιάνικου

Δυναμική από την έλλειψη βραζιλιάνικου

A- A+

Η πορεία των τιμών για τη νέα σοδειά είναι συνδεδεμένη με την πολιτική που θα χαράξει η Κίνα. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ίνας έχει γεμίσει τις αποθήκες με βαμβάκι και οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν θα συνεχίσει να αγοράζει ή θα αρχίσει να βγάζει αποθέματα προς πώληση.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις φανερώνουν πως τουλάχιστον και για το 2014 η Κίνα θα είναι αγοραστής, μπορεί όμως όχι με τους ίδιους ρυθμούς με τους περσινούς. Αυτό λογικά μαρτυρά πως οι τιμές θα στηρίζονται μόλις πιέζονται και ότι η αγορά θα δίνει ευκαιρίες για ελκυστικές τιμές. Παράλληλα στη Βραζιλία, της οποίας η σοδειά αποτελεί βασικό ανταγωνιστή της ελληνικής, η παραγωγή είναι μειωμένη και το υπόλοιπο προς εξαγωγή (σχεδόν 300.000 τόνοι) αρκετά περιορισμένο ιστορικά. Είναι πιθανό και η σοδειά μας να λάβει δυναμική από την έλλειψη βραζιλιάνικου.

Ελληνική αγορά

Οι εκκοκκιστές προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές της νέας σοδειάς στα επίπεδα των 5 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές του Δεκεμβρίου 13. Οι εμπορικοί οίκοι σπανίως πλησιάζουν αυτές τις προσφορές και ως αποτέλεσμα δεν σημειώνονται πωλήσεις. Κλείστηκαν μόνο κάποιες μικρές ποσότητες σε πιο απευθείας κανάλια όπου οι τιμές έπιασαν αυτά τα επίπεδα, αλλά με το δικαίωμα κλεισίματος της τιμής στην πλευρά του αγοραστή κλώστη. Με άλλα λόγια ο κλώστης έχει το δικαίωμα να «φιξάρει» την τιμή όποτε θελήσει από τώρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στην περίπτωση των εμπορικών οίκων το δικαίωμα αυτό είναι του εκκοκκιστή. Κατά τΆ άλλα η σοδειά εξελίσσεται ικανοποιητικά με κάποιους να πιστεύουν πως θα είμαστε πρώιμοι φέτος ενώ άλλους να αναμένουν τις καιρικές συνθήκες του Αυγούστου ώστε να προβούν σε εκτιμήσεις.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter