Δυναμική στο βαμβάκι έδωσαν οι αποφάσεις της Ινδίας

Δυναμική στο βαμβάκι έδωσαν οι αποφάσεις της Ινδίας

A- A+

Τα νέα για απαγόρευση των νέων εξαγωγών από την Ινδία στήριξαν την αγορά, με την ελληνική σοδειά να κλείνει συμφωνίες στα επίπεδα τιμών Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, μετά την ελαφρά διόρθωση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές συμβολαίων Μαΐου επανέκαμψαν λαμβάνοντας δυναμική από τα νέα περί οριστικής απαγόρευσης εξαγωγών ινδικής σοδειάς. Ο Ινδός υπουργός εμπορίου ανακοίνωσε ότι νέες εξαγωγές δεν θα επιτραπούν και μάλιστα προτάθηκε και εξαγωγικός δασμός για τις τρέχοντες. Όπως αναμενόταν, αυτή η είδηση ανέβασε τις τιμές καθώς μειώνει τη διαθεσιμότητα βάμβακος παγκοσμίως. Μάλιστα, αυτή η απόφαση ενδέχεται να μειώσει μέχρι και 15% τα καλλιεργούμενα με βαμβάκι στρέμματα της Ινδίας για τη νέα σεζόν.

Η πρόσφατη αμερικανική έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάμβακος χαρακτηρίστηκε ως «πτωτική» για την παγκόσμια αγορά, επηρεάζοντας κυρίως τις τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου και θετική για την αμερικανική. Τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4 εκατ. δέματα και τα αρχικά αποθέματα κατά 3,25 εκατ. δέματα. Αντιθέτως τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 500.000 δέματα.

Η ελληνική αγορά

Οι διακοπές του Πάσχα (καθολικού και ορθόδοξου) έφεραν ηρεμία στη φυσική αγορά. Αγοραστές και πωλητές βλέποντας τα χρηματιστήρια ευμετάβλητα προτιμούν να περιμένουν μέχρι να φανούν σημεία ισορροπίας και μετά να προβούν σε νέες πράξεις. Τα φετινά αποθέματα λιγοστεύουν, επομένως δεν συντρέχει λόγος για τους εκκοκκιστές να βιαστούν να πουλήσουν. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται προς τη νέα σοδειά, με τους εκκοκκιστές που «χαίρουν της εκτίμησης» των διεθνών εμπορικών οίκων να δεσμεύουν σιγά σιγά ποσότητες για μελλοντικές φορτώσεις. Τα επίπεδα στα οποία πωλείται η νέα σοδειά κυμαίνονται ανάλογα ποιότητας σχεδόν στις αντίστοιχες τιμές συμβολαίων του Δεκεμβρίου 2012. Προς το παρόν οι τιμές Δεκεμβρίου κινούνται μεταξύ 87-91 σεντς ανά λίμπρα, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως πρέπει να έχουν προπωληθεί περίπου 9.000 με 10.000 τόνοι.

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter