Εκπαίδευση για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξία του βαμβακιού στη Ροδόπη

Εκπαίδευση για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξία του βαμβακιού στη Ροδόπη

A- A+

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Για τους παραγωγούς που μετέχουν στο πρόγραμμα "Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Ροδόπη από τη Bayer σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών από τη Ροδόπη που μετέχουν στο πρόγραμμα "Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιουλίου, σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 4 χρόνια σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη Ροδόπη, και συνεχώς επεκτείνεται με την προσθήκη και επιπλέον δυνατοτήτων προς τους παραγωγούς, οι οποίες και παρουσιάστηκαν κατά την εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα «Πιστοποίηση Fiber Max με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» αποτελεί την εξέλιξη του προγράμματος «Πιστοποίηση Fiber Max» που ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer εφαρμόζει σε σημαντικές χώρες παραγωγής βαμβακιού, φιλοδοξώντας να αυξήσει περαιτέρω την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναδείξει το βαμβάκι που παράγεται από τις ποικιλίες Fiber Max, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής, με τους παραγωγούς που συμμετέχουν να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Για αυτό και η «Αειφορική» εταιρεία πιστοποίησης τους ενημέρωσε για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων, προστατευτικά μέτρα που πρέπει να  λαμβάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον, αλλά και την ανάγκη να παράξουν ένα επώνυμο και ποιοτικό προϊόν ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές, αλλά και συμβουλές για την παραγωγή ενός πιο ποιοτικού προϊόντος.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Γιουλτσίδης, τεχνικός γεωπόνος της Bayer, πλέον έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κουλτούρα στους παραγωγούς, ότι θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ, τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και τις αρχές της αειφορικής ανάπτυξης.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται με σταθερά βήματα, γιατί και το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, αλλά και φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα βαμβάκια στη Ροδόπη, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Όμως θεωρεί πως το επίπεδο των Ελλήνων παραγωγών είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες, όσο αφορά τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τον τρόπο που το χρησιμοποιούν αλλά και την προστασία των ιδίων και του περιβάλλοντος.

Για αυτό και για να αποκτήσουν την πιστοποίηση, η εταιρεία προσθέτει κάποιες «πινελιές» και κατευθύνσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να παράξουν ένα καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν.

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter