Εξαιρετικό α’ εννεάμηνο για τις εξαγωγές ένδυσης
Εξαιρετικό α’ εννεάμηνο για τις εξαγωγές ένδυσης

Εξαιρετικό α’ εννεάμηνο για τις εξαγωγές ένδυσης

A- A+

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), εξαιρετικό ήταν το πρώτο εννεάμηνο του 2019 για τις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων.

Το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) συνεχίστηκε η καλή πορεία των εξαγωγών ενδυμάτων του πρώτου εξαμήνου με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.

Συνολικά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 720 εκατ. €, καταγράφοντας αύξηση κατά 39% έναντι του 2018 που ήταν 513 εκατ. €.

Η πολύ καλή πορεία του πρώτου εννεαμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018. Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας.

Αύξηση 12,9% κατέγραψαν επίσης και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 330 εκ. ευρώ.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο εννεάμηνο  του 2019 ανήλθε σε 315 εκ. αυξημένη κατά 59%.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36% το πρώτο εννεάμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 1,365 δις ευρώ έναντι  1 δις. € του πρώτου εννεαμήνου του 2018.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 30% το α’ εννεάμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 9,5%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ εννεάμηνο ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο εννεάμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 6,8%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,9%.


Πηγή: greekfashion.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter