Ελληνικά ρούχα από βαμβάκι FiberMax λανσάρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια
Ελληνικά ρούχα από βαμβάκι FiberMax λανσάρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Ελληνικά ρούχα από βαμβάκι FiberMax λανσάρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

A- A+

Να γράψουν τη δική τους ιστορία στον χώρο της μόδας, προσδίδοντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο βαμβάκι που παράγεται με το ολοκληρωμένο σύστημα FiberMax, επιχειρούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Η εταιρεία ήταν το πρώτο ελληνικό εκκοκκιστήριο που από το 2014 εφάρμοσε το πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)», αρχικά με την Bayer και, εν συνεχεία, με την BASF, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει πλέον το σύστημα, μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών το 2017. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση του βαμβακιού που παράγεται από ποικιλίες FiberMax, σύμφωνα με κοινωνικά δίκαιες, οικονομικά βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες μεθόδους.

Εφαρμόζεται με ιδιωτικό πρωτόκολλο, απόλυτα αυστηρό και αντικειμενικό ως προς τα κριτήρια βιωσιμότητας και αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από ανεξάρτητους φορείς. Η θρακιώτικη επιχείρηση αποφάσισε πλέον να κάνει ένα ακόμη βήμα και, σε συνεργασία με την Athos Pallas, θα δημιουργήσουν ρούχα 100% ελληνικά, ξεκινώντας από τον βαμβακόσπορο και φτάνοντας μέχρι το τελικό προϊόν.

Μπόνους και παροχές στους αγρότες

Ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης (φωτό), αναφέρει στην «ΥΧ» ότι οι βαμβακοπαραγωγοί που συνεργάστηκαν μαζί τους λάμβαναν εξαρχής καλύτερη τιμή, για να αποκτήσουν επιπλέον κίνητρο.

Για το συγκεκριμένο πιστοποιημένο βαμβάκι, που παράγεται από ποικιλίες FiberMax, στον παραγωγό δίνονται επιπλέον 3 λεπτά/κιλό για την ποικιλία και επιπλέον 5 λεπτά/κιλό εάν έχει χαμηλή υγρασία. Επιπρόσθετα, παρέχεται στον παραγωγό η δυνατότητα να κλείνει τιμή 12 μήνες τον χρόνο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη και ιατρικές εξετάσεις.

Η ανταπόκριση των παραγωγών ήταν ενθαρρυντική: Ενδεικτικά, το 2020 403 παραγωγοί καλλιέργησαν 38.210 στρέμματα και το 2021 434 παραγωγοί καλλιέργησαν 39.782 στρέμματα. Ο κ. Κουρούδης εκτιμά ότι στη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των συνεργαζόμενων αγροτών.

Ο καταναλωτής «συναντά» τον παραγωγό

Ο επικεφαλής των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων αναφέρει ότι υπάρχει ήδη αγορά για το συγκεκριμένο βαμβάκι, καθώς το επιλέγουν έμποροι από την Αίγυπτο και την Τουρκία. «Η παραγωγή καταξιώθηκε και μάλιστα χρόνο με τον χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε καλύτερες παροχές προς τους αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Είναι από τα βασικά κομμάτια της επιχειρηματικής μας πολιτικής».

Θεωρεί σημαντικό να γίνει γνωστή η στρατηγική τους για ποιοτικά παραγόμενο βαμβάκι σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. «Η κλωστοϋφαντουργία είναι μια αλυσίδα με πολλά ενδιάμεσα τμήματα κι αυτό που προσφέρουμε, δηλαδή έναν τρόπο παραγωγής φιλικό προς το περιβάλλον, τον παραγωγό και την κοινωνία, ενδιαφέρει τον τελικό καταναλωτή.

Ο καταναλωτής θα αγοράζει ένα πιστοποιημένο προϊόν για το οποίο θα γνωρίζει από ποιον παραγωγό προέρχεται, πότε σπάρθηκε, με ποιες διαδικασίες κ.λπ.», εξηγεί. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν το ρούχο σε συνεργασία με ένα brand, για να φτάσουν στις αλυσίδες καταστημάτων.

«Είμαστε κοντά με μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής ρούχων και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Παράλληλα, δοκιμάζουμε και κάτι άλλο, ένα έτοιμο ρούχο 100% ελληνικό», αναφέρει ο κ. Κουρούδης. Η ελληνική ταυτότητα του ρούχου μειώνει σημαντικά το κόστος των μεταφορικών αλλά κύρια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με τις γνωστές ετικέτες που ξεκινούν τη διαδρομή, για παράδειγμα, από την καλλιέργεια βαμβακιού στην Αφρική, συνεχίζουν με το νήμα στο Βιετνάμ και το ρούχο φτιάχνεται στην Ινδία.

Μια διαδρομή μόλις 250 χιλιομέτρων

«Η συγκεκριμένη διαδρομή που χαράσσουμε εμείς είναι μόλις 250 χλμ. από τη σπορά μέχρι την κατασκευή του ρούχου. Επιπλέον, παρέχουμε πιστοποίηση σε όλα τα στάδια, από ευρωπαϊκούς οργανισμούς που διασφαλίζουν τον τελικό καταναλωτή», προσθέτει. Στην όλη διαδικασία είναι σημαντικός ο ρόλος της τεχνολογίας, όπου διασφαλίζεται η μέγιστη ιχνηλασιμότητα. Μέσω κινητού ή υπολογιστή, ο παραγωγός μπορεί να ελέγξει πότε παραλήφθηκε το βαμβάκι από το εκκοκκιστήριο, πότε εκκοκκίστηκε, πότε πήγε στο κλωστήριο και πότε έγινε νήμα.

Ο κ. Κουρούδης σημειώνει ότι οι καταναλωτές πλέον ενδιαφέρονται να γνωρίζουν ότι οι παραγωγοί απολαμβάνουν συγκεκριμένο μερίδιο της πληρωμής και δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Από την πλευρά τους, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συμμετέχουν στις μεγάλες εκθέσεις μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, κάνοντας γνωστή την παρουσία τους στα μεγάλα brands.


Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter