Μέχρι να βγουν ιδιαίτερα νέα για τα κινεζικά αποθέματα και τις καιρικές συνθήκες σε βασικές χώρες παραγωγής, το βαμβάκι, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα έχει ιδιαίτερες μεταβολές. Η μικρή διόρθωση του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οφειλόταν στην ενίσχυση του δολαρίου και την πίεση σε άλλα εμπορεύματα, όπως πετρέλαιο.
Προς το παρόν επικρατεί η άποψη πως στη νέα σεζόν θα υπάρξει υπερπροσφορά βάμβακος, καθώς οι παραγωγές παγκοσμίως εξελίσσονται ικανοποιητικά. Αυτό το στοιχείο ενδεχομένως και να πιέσει τις χρηματιστηριακές τιμές του βαμβακιού, εφόσον δεν προκύψουν καιρικά ζητήματα τον επόμενο μήνα.
Παράλληλα, όμως, ο ανταγωνισμός των εμπορευμάτων για τις εκτάσεις θα στηρίξει και το βαμβάκι, εφόσον βέβαια η δυναμική στα δημητριακά συνεχιστεί.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η τουρκική αγορά ήταν πιο δραστήρια αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κανάλια πώλησης. Τόσο για τα φετινά αποθέματα όσο και για τη νέα σοδειά, οι Τούρκοι κλώστες προσπάθησαν να δεσμεύσουν ποσότητες, ακολουθώντας όμως λίγες φορές τα προσφερόμενα επίπεδα των εκκοκκιστών. Τα φετινά στοκ πωλήθηκαν στα επίπεδα των 74-75 σεντς ανά λίμπρα για τις δεύτερες ποιότητες, ενώ τα λευκά βαμβάκια δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές πάνω από τα 82 σεντς ανά λίμπρα.
Σχετικά με τη νέα σοδειά λιγοστοί εμπορικοί οίκοι πληρώνουν για ανοιχτά συμβόλαια επίπεδα 1-1,5 σεντ ανά λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου 2012, με επιλογή του εκκοκκιστή να κλείσει την τιμή. Αντιθέτως κάποια τουρκικά κανάλια αγόρασαν ποσότητες της νέας σοδειάς στα 2,5-3 σεντς/λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου 2012 αλλά με δικό τους δικαίωμα κλεισίματος της τιμής.