Η Η έλλειψη έντονης δραστηριότητας στις Ασιατικές αγορές, λόγω των εορτασμών του νέου κινεζικού έτους, όπως αναμενόταν πίεσε λιγάκι τις χρηματιστηριακές τιμές. Παρά την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το βαμβάκι έδειξε σημάδια κόπωσης και αφού δεν κατάφερε να δοκιμάσει τα επίπεδα των 100 σεντς ανά λίμπρα, διόρθωσε μέχρι τα 94,50 σεντς.
Η τάση μεσοπρόθεσμα για το αμερικανικό νόμισμα είναι πλέον πτωτική, καθώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δείχνουν να επιλύονται έστω και με αργούς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014. Αυτό το γεγονός συνήθως υποστηρίζει τις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η έλλειψη της απαραίτητης ζήτησης στη φυσική αγορά αποτέλεσε βασικό εμπόδιο στην άνοδο.
Από ότι φαίνεται τα 100 σεντς ανά λίμπρα, αν και είναι σημαντικό σημείο αντίστασης, αποτελούν παράλληλα στοίχημα για αρκετά κερδοσκοπικά επενδυόμενα κεφάλαια.
Ελληνική αγορά
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνεχίστηκαν οι πωλήσεις της σοδειάς μας, όσο η χρηματιστηριακή αγορά πιεζόταν, σε τιμές μεταξύ 90-96 σεντς/λίμπρα ανάλογα ποιότητας. Αγοραστές υπήρξαν οι εμπορικοί οίκοι του εξωτερικού, τοπικοί έμποροι και με μικρότερο μερίδιο οι Τούρκοι κλώστες. Η κινεζική αγορά έχει κοπάσει, αλλά κάποιες επιλεκτικές αγορές σημειώνονται κυρίως για κάλυψη παλιότερων πωλήσεων των εμπόρων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων σιγά σιγά καταλήγει στα χέρια λιγοστών μεγάλων εκκοκκιστικών και εμπορικών επιχειρήσεων, που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα για να κρατούν στάση αναμονής και να εκμεταλλεύονται απότομες διακυμάνσεις των τιμών άλλοτε για αγορά ή πώληση ίνας.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τα τουρκικά κλωστήρια δείχνουν ενδιαφέρον μόνο σε φτηνά βαμβάκια, κάτι που σημαίνει αυτομάτως και χαμηλότερες ποιότητες. Μεγάλο ποσοστό των προβροχικών φέτος φορτώνεται για τις Ασιατικές αγορές.
Παπαδογιάννης Γιάννης