Επενδύουν στο ποιοτικό βαμβάκι και φέτος τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια
Επενδύουν στο ποιοτικό βαμβάκι και φέτος τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Επενδύουν στο ποιοτικό βαμβάκι και φέτος τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

A- A+
Cotton+: Ένα εργαλείο που δίνει ακόμη και 20% καλύτερες τιμές στον παραγωγό

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια τα τελευταία χρόνια κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγή ενός βαμβακιού που έχει υψηλότερη αξία από το κοινό. Γιατί όμως έχει υψηλότερη αξία; Πρώτον, διότι είναι ποιοτικά ανώτερο και πιστοποιημένο. Δεύτερον, διότι η υπεραξία του επιστρέφει στον παραγωγό, ο οποίος βλέπει έτσι στην τσέπη του ένα καλύτερο εισόδημα.

Στο σύνολο των παροχών που προσφέρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για την παραγωγή ενός ποιοτικότερου βαμβακιού έχουν δώσει τον τίτλο Cotton+.

«Τα τελευταία χρόνια χαράξαμε ως βασική πολιτική, ότι θα προσπαθήσουμε μέσα από τη δημιουργία ενός καλύτερου βαμβακιού με μεγαλύτερη αξία, να κερδίσουμε όλοι: και οι παραγωγοί που παίρνουν μία καλύτερη τιμή και εμείς που έχουμε ένα καλύτερο προϊόν που μας βοηθάει στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε μεταφέροντας την φιλοσοφία του προγράμματος ο ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Μεγάλη συμμετοχή παραγωγών
Με τα χρόνια, οι παραγωγοί έχουν αγκαλιάσει το Cotton+, διότι αντιλαμβάνονται πως με ένα καλύτερο προϊόν, μπορούν να «κλείσουν» τις καλύτερες τιμές αγοράς κι άρα να βελτιώσουν το εισόδημά τους. «Μέσα στα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε πολύ το ποσοστό των βαμβακιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κος Κουρούδης. Πέρσι, μάλιστα, το 50% των συνεργαζόμενων βαμβακοπαραγωγών επέλεξαν το Cotton+, βελτιώνοντας το προϊόν και την τιμή του, ενώ φέτος υπάρχουν προσδοκίες για εκ νέου αύξηση των συμμετεχόντων. «Οι παραγωγοί ακολούθησαν, γιατί ψάχνουν να βρουν τρόπο για καλύτερο εισόδημα», σύμφωνα με τον εκκοκκιστή.

Το Cotton+ έσωσε καλλιεργητές στην πανδημία
Η αυξημένη σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμή είχε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις παραδόσεις 2019 και 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έριξε πολύ χαμηλά τις τιμές στο βαμβάκι. Ενώ όμως παραγωγοί που έμειναν εκτός Cotton+ έδωσαν βαμβάκια ακόμη και με 40 λεπτά το κιλό, παραγωγοί που αξιοποίησαν στο έπακρο τα εργαλεία του προγράμματος έδωσαν ακόμη και με 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή 20% υψηλότερη τιμή για ίδια κιλά!

Φέτος, μετά από δύο χρόνια πεσμένων τιμών, υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις των εκκοκκιστών πως οι τιμές θα αυξηθούν. Αντίστοιχα, θα αυξηθούν περισσότερο και οι τιμές βαμβακιού Cotton+. Η μειωμένη ζήτηση βάμβακος τα τελευταία δύο χρόνια, αποδίδεται κυρίως στην διεθνή αγορά, καθώς -λόγω πανδημίας- μειώθηκε η καταναλωτική ζήτηση προϊόντων ένδυσης-υπόδησης, άρα και η ζήτηση βαμβακιού από τα εργοστάσια.

Εδώ η ραδιοφωνική συνέντευξη

Πηγή: xronos.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter