Ευφυής λίπανση στην καλλιέργεια βαµβακιού
Ευφυής λίπανση στην καλλιέργεια βαµβακιού

Ευφυής λίπανση στην καλλιέργεια βαµβακιού

A- A+

Eξατοµικευµένες συµβουλές σε κάθε παραγωγό 

Η NEUROPUBLIC σε συνεργασία µε τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πρόγραµµα που αφορά την εφαρµογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας βαµβακιού, µε τη συµµετοχή παραγωγών στη Ροδόπη.

Όσον αφορά τη λίπανση, η καλλιέργεια βαµβακιού έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σχετικά µε τη διαθεσιµότητα και την επάρκεια συγκεκριµένων θρεπτικών στοιχείων (µακροκαι ιχνοστοιχείων) σε συγκεκριµένες φάσεις της καλλιεργητικής περιόδου. Μέσα από την αντίστοιχη συµβουλευτική υπηρεσία του gaiasense, ο παραγωγός γνωρίζει τις ανάγκες της καλλιέργειάς του σε θρεπτικά και µε την αξιοποίηση επιστηµονικών µοντέλων θρέψης για τη συγκεκριµένη καλλιέργεια µπορεί να τις καλύψει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σωστή λίπανση της καλλιέργειας εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του λιπάσµατος, η σύστασή του, ο χρόνος εφαρµογής, καθώς και ο τύπος και το pH του εδάφους. Ταυτόχρονα, σε ένα σύστηµα ευφυούς γεωργίας, είναι σηµαντικό οι παραγωγοί να εφαρµόζουν σωστά τη συµβουλή λίπανσης που λαµβάνουν από το σύστηµα ή από τον γεωργικό τους σύµβουλο.

Έτσι, η συµβουλή που λαµβάνουν από το gaiasense οι βαµβακοπαραγωγοί στην Κοµοτηνή παρέχει πληροφορίες για τις απαιτούµενες µονάδες του κάθε θρεπτικού στοιχείου, το είδος και την ποσότητα της συνιστώµενης χηµικής µορφής στην οποία πρέπει να προστεθεί, τον τρόπο και την πλέον κατάλληλη περίοδο λιπασµατικής επέµβασης. Η συµβουλή παρέχει, επίσης, µεταξύ άλλων, προτάσεις για την περίπτωση που πραγµατοποιηθεί ψεκασµός, υδρολίπανση ή προσθήκη κοπριάς.

Οι εδαφολογικές αναλύσεις που πραγµατοποιήθηκαν σε επιλεγµένα σηµεία των αγροτεµαχίων των βαµβακοπαραγωγών που συµµετέχουν στο πρόγραµµα έδειξαν υψηλό εδαφικό pH στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που επηρεάζει τη διαθεσιµότητα των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Το πρόβληµα γίνεται εντονότερο λόγω της τυπικής στρατηγικής λίπανσης που ακολουθούν οι παραγωγοί της περιοχής, η οποία τροφοδοτεί τα εδάφη µε µακροστοιχεία χωρίς να υπάρχει έλλειψη, ενώ ταυτόχρονα τα στοιχεία που βρίσκονται σε έλλειψη παρέχονται σε µορφή που δεν µπορεί να αξιοποιήσει το φυτό λόγω του υψηλού pH.

Η εξατοµικευµένη συµβουλή λίπανσης που έλαβε κάθε παραγωγός για κάθε αγροτεµάχιό του έλαβε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και προσαρµόστηκε κατάλληλα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της καλλιέργειας σε κάθε αγροτεµάχιο, αλλά και για να διορθωθούν χρόνια προβλήµατα σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα.

Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter