Η αγορά δείχνει να θέλει να δοκιµάσει τα υψηλά της, λαµβάνοντας δυναµική από τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ (πολιτεία του Τέξας).
Οι έντονες βροχοπτώσεις δηµιουργούν αµφιβολίες όσον αφορά την παραγόµενη ποιότητα και ποσότητα της νέας σοδειάς. Παράλληλα και στην Κίνα ακούγονται ποιοτικά (µήκος ίνας) και ποσοτικά προβλήµατα στην παραγωγή, αλλά οποιοδήποτε κενό θα καλυφθεί από τα ακόµα υψηλά κρατικά αποθέµατα. Οι αµερικανικές πωλήσεις - εξαγωγές εξακολουθούν να είναι χαµηλές, καθώς η ζήτηση είναι υποτονική. Εποµένως το παρόν ράλι µπορεί να αποδειχτεί εύθραυστο.
Ελληνική αγορά
Ποιοτικά το ελληνικό βαµβάκι φέτος υστερεί σε χρώµα, ενώ όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του είναι εξαιρετικά. Προς το παρόν πανελλαδικά η συγκοµιδή βρίσκεται σχεδόν στο 60%, µε τη Μακεδονία να είναι λίγο πιο πίσω. Οι αποδόσεις ακούγονται χαµηλές, µε αποτέλεσµα να υπάρχει αναθεώρηση της εκτίµησης παραγωγής προς τα κάτω, µεταξύ 200.000-230.000 τόνων εκκοκκισµένου. Όσον αφορά τις πράξεις, οι εκκοκκιστές βρίσκονται σε διάθεση πωλήσεων, καθώς εκτιµούν ότι το ράλι στο χρηµατιστήριο είναι ευκαιρία για ρευστοποιήσεις, αλλά οι αγοραστές δεν είναι τόσο ένθερµοι. Οι «καλές» ποιότητες κυµαίνονται στα 67-68 σεντς, µε σοβαρή έκπτωση για τις υποδεέστερες.
Γιάννης Παπαδογιάννης