Εύθραυστη άνοδος στην αγορά βάμβακος

Εύθραυστη άνοδος στην αγορά βάμβακος

A- A+

Η άποψη των περισσοτέρων αναλυτών συγκλίνει στη θέση ότι το πρόσφατο ράλι είναι παροδικό. Η αγορά «χρωστούσε» µια αντίδραση, την οποία και σηµείωσε φτάνοντας από τα 77 σεντς ανά λίµπρα στα 83 σεντς ανά λίµπρα.

Πλέον χρειάζονται νέα ενθαρρυντικά θεµελιώδη για να ενισχυθεί και άλλο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να προκύπτει προς το παρόν. Η άνοδος του δολαρίου επίσης δεν βοηθάει τα εµπορεύµατα και η κινεζική κυβέρνηση δύσκολα θα διοχετεύσει αποθέµατα της στην αγορά δίχως να πιέσει το χρηµατιστήριο. Η πιθανότητα ανόδου µάλλον κρίνεται µικρή, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως θα δούµε σηµαντική πτώση.

Ελληνική αγορά

Ευχάριστη έκπληξη για τον κλάδο αποτελούν οι φετινές αποδόσεις. Στα χωράφια αλλά και στην εκκόκκιση οι αποδόσεις ήταν πάνω από τον ιστορικό µέσο όρο, αυξάνοντας την ποσότητα. Προς το παρόν έχουν παραδοθεί πάνω από 830.000 τόνοι σύσπορου και σύµφωνα µε εκτιµήσεις µέχρι το τέλος της σεζόν µπορεί να φτάσουµε τους 300.000 τόνους εκκοκκισµένο. Όσον αφορά τις πωλήσεις, η πρόσφατη άνοδος έδωσε την ευκαιρία σε οίκους να πληρώσουν µεταξύ 88-89 σεντς ανά λίµπρα σε ορισµένους εκκοκκιστές. Στις πληρωµές σύσπορων στους αγρότες εξακολουθούν να ακούγονται καθυστερήσεις σε όλες τις περιοχές, οι οποίες κρίνονται από αρκετούς ως ανησυχητικές.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter