Φόβοι για εξαίρεση της Θράκης από το περιβαλλοντικό μπόνους στο βαμβάκι
Φόβοι για εξαίρεση της Θράκης από το περιβαλλοντικό μπόνους στο βαμβάκι

Φόβοι για εξαίρεση της Θράκης από το περιβαλλοντικό μπόνους στο βαμβάκι

A- A+
ΠΡΙΜ 31,7 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ: Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα προβλέπει στρεμματική αποζημίωση για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας που θα ενταχθούν

Κυριάκος Κρόκος: «το βαμβάκι το ξηρικό έχει πολύ καλύτερο ισοζύγιο άνθρακα σε σχέση με το ποτιστικό διότι κάνουμε πολύ μικρότερες παρεμβάσεις»

Περιβαλλοντικό μπόνους για την ενίσχυση των καλλιεργειών που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας θα υλοποιηθεί από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο στην Ελλάδα. Στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα διεκδικούν να ενταχθούν και αγρότες της Ροδόπης, όπως δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87,5 FM και στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αγροτών Κυριάκος Κρόκος.

Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, όπως δημοσιεύει ο Agrotypos.gr βασίζεται στη μελέτη που διεξήχθη για το «αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος» η οποία εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του Γ.Π.Α. κ. Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). Με όσα έχουν γίνει γνωστά το εν λόγω πρόγραμμα θα προβλέπει στρεμματική αποζημίωση ύψους 31,7 ευρώ για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας που θα ενταχθούν. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Η έννοια του Αποτυπώματος Άνθρακα αποκτά ολοένα και βαρύνουσα σημασία, καθώς αποτελεί αφενός βασικό εργαλείο προσδιορισμού των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και αφετέρου επιτρέπει την αναγνώριση και εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών, που συμβάλλουν στη μείωση των παραγόμενων αερίων. Η μέτρηση του Ανθρακικού Αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσής για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

«Εμείς έχουμε ενημερώσει όλους τους τοπικούς φορείς γιατί κάπου παίζει να βγάλουν τη Θράκη εκτός, από ότι φαίνεται. Επειδή τα ξηρικά, έχουμε χαμηλούς μέσους όρους αποδόσεων», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος ο κ. Κρόκος. «Δεν ξέρω τι γίνεται, ελπίζω ο νέος υπουργός να το δει λίγο διαφορετικά. Το πρόγραμμα αυτό να μπορέσουν να το πάρουν όλοι οι αγρότες άσχετα εάν θα είναι λίγο μειωμένο σαν ποσό ανά στρέμμα».

Μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Κρόκο το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης θα αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τους παραγωγούς να επιστρέψουν στην καλλιέργεια βάμβακος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση στη χώρα, γεγονός που έχει και αρνητικές επιπτώσεις στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Από τα 2,5 εκατ. στρέμματα βάμβακος η χώρα έχει πέσει στα 2 εκατ. στρέμματα.

Περαιτέρω ο κ. Κρόκος δήλωσε πως είναι λάθος τακτική να εξαιρεθούν καλλιέργειες βάμβακος της Ροδόπης που σχεδόν στην πλειοψηφία τους είναι ξηρικές εκτάσεις καθώς «το βαμβάκι το ξηρικό έχει πολύ καλύτερο ισοζύγιο άνθρακα σε σχέση με το ποτιστικό διότι κάνουμε πολύ μικρότερες παρεμβάσεις, πολύ λιγότερες φροντίδες, δεν έχουμε αποτύπωμα στην άρδευση. Άρα θεωρώ παράλογο το υπουργείο να κατευθυνθεί σε μία τέτοια κατεύθυνση».

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις, για το θέμα ενημερώνονται φορείς της περιοχής προκειμένου να μη χαθεί αυτή η σημαντική ενίσχυση από τη Ροδόπη και ευρύτερα τη Θράκη.


Πηγή: xronos.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter