Φωτογραφίες πριν και μετά το χαλάζι
Φωτογραφίες πριν και μετά το χαλάζι

Φωτογραφίες πριν και μετά το χαλάζι

A- A+
Από τον δορυφόρο της NASA, Terra

Οι χάρτες από δορυφόρους μπορούν να μας δώσουν μια καλή εικόνα από τη ζημιά που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στη Ροδόπη στις 10 Ιουλίου 2019.

Οι χάρτες εδώ είναι από τον δορυφόρο Terra της NASA  και απεικονίζουν την ανωμαλία στον δείκτη NDVI (NDVI anomaly) για την περιοχή της Θράκης.

Ο NDVI (normalized difference vegetation index) είναι ο δείκτης βλάστησης, που υπολογίζει την ζωτικότητα της βλάστησης, δείχνει αν μπορεί να γίνει φωτοσύνθεση κλπ.

Η ανωμαλία στον δείκτη NDVI δείχνει πόσο διαφέρει η βλάστηση σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον μέσο όρο των περασμένων 20 χρόνων για την ίδια περίοδο.

Οι δύο χάρτες που έχουμε εδώ είναι ο πρώτος για το επταήμερο 3/7 - 10/7 (το απόγευμα στις 10/7 έπεσε το χαλάζι) και δεύτερος χάρτης για το επταήμερο 19/7 - 26/7.

Στον πρώτο χάρτη φαίνεται ότι η βλάστηση είναι όχι απλά καλή, αλλά πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών για το ίδιο διάστημα (λευκό είναι ο μέσος όρος και όσο πρασινίζει, τόσο περισσότερο είμαστε πάνω από τον μέσο όρο, στην περίπτωση μας ως και 50-60%).

Στον δεύτερο χάρτη που είναι από τις 19-26/7 βλέπουμε δυστυχώς ότι  στην περιοχή που χτύπησε το χαλάζι η βλάστηση υποχώρησε πολύ (κίτρινο και καφέ χρώμα και σε κάποια σημεία μειώθηκε ως και 70% σε σχέση με τον μέσο όρο). Οι υπόλοιπες περιοχές εξακολουθούν να πηγαίνουν πολύ καλά, αρκετά καλύτερα από τον μέσο όρο.

Από 3/7 - 10/7/2019

Από 19/7 - 26/7/2019

 

 

 

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter